Είναι σχεδόν πανάκεια και καλλιεργείται πανεύκολα. Ιδού οι λόγοι για να φυτέψουμε ρίγανη στις γλάστρες μας
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
6 Σεπτεμβρίου 2014
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: Η ρίγανη είναι ένα από τα βότανα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΟ: Η ρίγανη διαθέτει πολλές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι αντισηπτική, καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων. Επίσης είναι φυσικό αντιβηχικό/αποχρεμπτικό/αντιδιαρροϊκό, βοηθά στη χώνεψη και την καλή λειτουργία του εντέρου αφού εξολοθρεύει τα παράσιτα και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ: Η λοσιόν από ρίγανη είναι ισχυρό καθαριστικό για το δέρμα, που απομακρύνει ρύπους και σμήγμα.
ΡΙΓΑΝΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΑΦΕΨΗΜΑΤΟΣ: Βοηθά στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρωση. Οι επουλωτικές της ιδιότητες την κάνουν τέλεια για την καταπολέμηση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας, όπως άφθες, φλεγμονές, προβλήματα στις αμυγδαλές. Σε ποδόλουτρο βοηθά στην καταπολέμηση των μυκήτων ενώ το μπάνιο μέσα σε νερό με ρίγανη βοηθά σε περιπτώσεις αμηνόρροιας.
ΡΙΓΑΝΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ: Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης σε βαμβάκι και κοντά στο μαξιλάρι μας βοηθούν να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος. Το χρησιμοποιούμε εξωτερικά πάνω σε ερεθισμούς του δέρματος, πάντα όμως διαλυμένο σε νερό και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΧΩΜΑ Ή ΓΛΑΣΤΡΑ: Η ρίγανη είναι εύκολο φυτό και μπορούμε να την καλλιεργήσουμε απλώς κόβοντας κλωνάρια και φυτεύοντάς τα κατευθείαν στο χώμα. Ιδανική εποχή είναι η αρχή της Άνοιξης αλλά και τα μέσα του Φθινοπώρου. Αγαπά να φυτρώνει σε ξερά και άνυδρα μέρη, γι' αυτό και δεν χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά ούτε θέλει πολύ χώμα. Ψηλώνει μέχρι και 50 εκατοστά. Αγαπά τον ήλιο και όσο λιγότερο την ποτίζουμε, τόσο πιο έντονο γίνεται το άρωμά της.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Τη συλλέγουμε όταν βγάλει ανθάκια. Κόβουμε τα κλαδιά που έχουν λουλούδια σε ύψος περίπου 30 εκατοστά. Τα μαζεύουμε σε ματσάκια, τα δένουμε στη βάση τους με σπάγγο ή κορδέλα και τα κρεμάμε ανάποδα μέχρι να ξεραθούν εντελώς. Τότε τρίβουμε τα φύλλα και τα άνθη με το χέρι και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο. Κρατάμε τη ρίγανη σε σκοτεινό και ξηρό μέρος μέχρι και για δύο χρόνια.
εμφάνιση σχολίων