ο μεγαλύτερος στόχος του έργου είναι να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης για τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή, οι υπάρχουσες κατασκευαστικές τεχνικές δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές, γι’ αυτό ίσως πιστεύουν ότι η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά σε βάθος δεκαετίας ή και πενταετίας.
ΣTHN AΥΛΗ ΤΟΥ 3D PRINT ΣΠΙΤΙΟΥ: Αν ζεις στο Άμστερνταμ, μπορείς να παρακολουθήσεις από κοντά την κατασκευή του τρισδιάστατου σπιτιού. Με το ποσό των 2,5 ευρώ, συνεισφέρεις στην κατασκευή του.
Στο μέρος όπου κατασκευάζεται το τρισδιάστατο σπίτι, βλέπεις μόνο ένα κοντέινερ-γραφείο-εκθεσιακό χώρο με μια τεράστια επιγραφή: 3D printing house. Δίπλα έχει μια αυλή που φιλοξενεί κομμάτια του σπιτιού. Μπαίνοντας στον χώρο συναντάω μια συμπαθητική Ολλανδέζα που μας ενημερώνει για το έργο δίνοντάς μας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Στον μικρό εκθεσιακό χώρο μέσα στο κοντέινερ οι 3D εκτυπωτές εκτυπώνουν χαριτωμένα μικροαντικείμενα τα οποία μπορείς να αγοράσεις, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη χρηματοδότηση του έργου. Παρουσιάζονται και μακέτες με τις λεπτομέρειες κατασκευής.
Στον εξωτερικό χώρο, κεντρική θέση κατέχει ο εκτυπωτής, με τον οποίο οι αρχιτέκτονες φιλοδοξούν να κατασκευάσουν όλα τα κομμάτια του σπιτιού.
Αφού κάνω μια βόλτα στον χώρο, προσπαθώ να ανέβω στην τρισδιάστατη σκάλα (ένα από τα πρώτα κομμάτια που σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν). Στη συνέχεια κάθομαι πάνω σε ένα περίεργο κάθισμα (προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης) και παρακολουθώ τον εκτυπωτή να εκτυπώνει με αργούς, σταθερούς ρυθμούς. Κάνοντας ερωτήσεις στη σχεδιαστική ομάδα ανακαλύπτω και μια Ελληνίδα. Ωραία, θα μου δώσει συνέντευξη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΕΤΑΚΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΩΝ DUS ARCHITECTS: Τι είναι το 3D-print canal house και ποιος είναι ο στόχος του project; Το 3D print canal house αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό πείραμα. Ο παραδοσιακός τύπος κτιρίου επαναπροσδιορίζεται με νέες τεχνικές και υλικά που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εποχή. Ταυτόχρονα, το 3D print canal house αποτελεί αφετηρία έρευνας και προβολής των δυνατοτήτων και προοπτικών της 3D printed αρχιτεκτονικής.
Πότε και από ποιους ξεκίνησε; To εγχείρημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία των DUS Αrchitects, οι οποίοι κατασκεύασαν σε συνεργασία με κάποιους ειδικούς και τον εκτυπωτή KamerMaker. Το αρχιτεκτονικό γραφείο DUS Αrchitects βρίσκεται στο Άμστερνταμ και ιδρύθηκε το 2004 από τους Hans Vermeulen, Hedwig Heinsman και Martine de Wit.
Πες μου λίγα λόγια για σένα. Ζω και εργάζομαι στην Ολλανδία. Φοίτησα στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στο TU Delft (MSc in Building Technology). Εξειδικεύομαι στο digital fabrication και τον τελευταίο καιρό ερευνώ το 3D printing σε σχέση με την ακουστική. Συνεργάζομαι με το αρχιτεκτονικό γραφείο DUS Αrchitects για το έργο 3D print canal house. Το έργο μου Absorbing Echoes έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις (GREAT 2013, Archiprix, 3D-Printshow), ενώ διακρίθηκε πρόσφατα από το Creative Industry NL με το βραβείο Νέου Ταλέντου. Τα τελευταία δύο χρόνια διευθύνω το εργαστήριο studioPhi και αποτελώ μέλος της ομάδας City Index Lab από το 2006.
Ποιος είναι ο ρόλος σου στο project; Είμαι επικεφαλής της ομάδας 3D-printing. Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα μέρη του κτιρίου.
Τι σημαίνει για σένα αυτό το εγχείρημα; Είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη γνώμη μου τα δύο στοιχεία που διαφοροποιούν το 3D print canal house από αντίστοιχες πρωτοβουλίες είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας με βάση μία πιο κοινωνική προσέγγιση αλλά και ένα ευρηματικό επιχειρηματικό πλάνο. Και τα δύο στοιχεία οφείλονται στο όραμα του αρχιτεκτονικού γραφείο DUS Αrchitects.
Τι αλλαγές πιστεύεις ότι μπορεί να φέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση κυρίως στην αρχιτεκτονική αλλά και σε άλλους τομείς στο μέλλον; Το ερώτημα αυτό ερευνούμε σε καθημερινή βάση με το έργο 3D print canal house. Η δυνατότητα να «κατεβάζει» κανείς από το internet αρχιτεκτονικά σχέδια, να τα τροποποιεί με κάποιες προσωπικές απαιτήσεις και τελικά να κατασκευάζει/εκτυπώνει το κτίριο με τοπικά υλικά, σίγουρα δείχνει μiα προοπτική αλλαγής στον τρόπο που παράγεται και κατασκευάζεται το xτισμένο περιβάλλον. Η νέα τεχνική στοχεύει επιπλέον στην παραγωγή έξυπνων και οικολογικών κτιρίων. Για παράδειγμα, βελτιστοποιώντας τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας ή κάνοντας χρήση οικολογικών υλικών.
Διαβάστε επίσης: 3D print: Το μέλλον μας εκτυπώνεται