Αυτοσχεδιάζουμε - διασκευάζουμε το αγαπημένο μας φαγητό
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
10 Φεβρουαρίου 2014
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
ΥΛΙΚΑ: 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας, 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 2 φλιτζ. ζυμαρικά της αρεσκείας μας (πέννες, ριγκατόνι, κοχυλάκι, βίδες, κ.λπ.), 4 φλιτζ. βραστό νερό, 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο, 2 κουτ. γλ. κορν φλάουερ, 2 κουτ. σουπ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού, αλατοπίπερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σωτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Ύστερα βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, το μοσχοκάρυδο και όσο αλατοπίπερο θέλουμε. Προσοχή με το αλάτι διότι στη συνέχεια έχουμε και το τυρί που είναι επίσης αλμυρό. Μόλις πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτουμε το νερό. Όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Διαλύουμε το κορν φλάουερ μέσα στο γάλα και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Κλείνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε επί ένα λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το τυρί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Δεν μοιάζει στην όψη με παστίτσιο αλλά η γεύση είναι που μετράει.
ΤΥΡΕΝΙΟ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ: ½ κιλό κοφτό μακαρονάκι ή πένες ή βίδες, 150 γρ. σκληρό κασέρι, 150 γρ. ρεγκάτο, 1 λίτρο φρέσκο γάλα, 1 λίτρο νερό, 1 αυγό, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χωρίς να βράσουμε τα ζυμαρικά μας τα τοποθετούμε σε ένα μέτριο ταψί. Προσθέτουμε κρύο το νερό και το γάλα. Κόβουμε τα τυριά μας σε μεγάλους κύβους και τα σκορπάμε ανάμεσα. Χτυπάμε το αυγό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το ρίχνουμε στο ταψί. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ «ΕΙΜΑΙ VEGETARIAN»
ΥΛΙΚΑ: 450 γρ. ανάμεικτα λαχανικά ψιλοκομμένα (καρότο, αρακάς πιπεριές, μανιτάρια, φασολάκια, καλαμπόκι), δύο ντομάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια, 1/2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας, 2 κλωναράκια σέλινο ή μάραθο (ή και τα δύο, από ένα κλωναράκι), 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο, 1 φύλλο δάφνης, 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια, ½ κιλό τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει (όπως γκούντα ή/και ένταμ), αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι. Προσθέτουμε τον μάραθο/σέλινο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλατοπίπερο και τη δάφνη. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά. Τα σωτάρουμε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια μας σε αλατισμένο νερό, τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά. Μόλις τα λαχανικά μείνουν με τη σάλτσα τους, τα προσθέτουμε στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 300 μέχρι να χρυσαφίσει το τυρί -περίπου 15-20 λεπτά.
εμφάνιση σχολίων