0
1
σχόλια
271
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η ανθρωπολόγος Τζέιν Γκούνταλ εξηγεί γιατί δεν χωρίζει τα έμβια όντα σε «άψυχα» και «έμψυχα»
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
31 Οκτωβρίου 2024

Η πρωτοπόρος ανθρωπολόγος Τζέιν Γκούνταλ (3 Απριλίου 1934) έγινε διάσημη κυρίως για τη μελέτη της συμπεριφοράς των χιμπατζήδων. Ήταν η πρώτη που παρατήρησε και κατέγραψε τη χρήση εργαλείων από αυτά τα Πρωτεύοντα Ανθρωποειδή, ανατρέποντας την πεποίθηση ότι μόνο οι άνθρωποι είναι ικανοί για κάτι τέτοιο.

Το «Ινστιτούτο Jane Goodall», είναι ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται για την προστασία των ζώων, του περιβάλλοντος και των ευάλωτων κοινοτήτων που το προστατεύουν.

Σε μια συνέντευξή της η 90χρονη επιστήμονας (που συνεχίζει να δίνει ακατάπαυστα διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να εμπνεύσει τους ανθρώπους προκειμένου να προστατεύσουν τη φύση), εξηγεί τη σημασία της ψυχής όλων των όντων ή πολύ απλά γιατί δεν χωρίζει τα έμβια όντα σε «άψυχα» και «έμψυχα»

«Θυμάμαι μια μέρα να κάθομαι μόνη μου στο δάσος και αυτή η υπέροχη μύγα, που ποτέ δεν είχα ξαναδεί όμοιά της με τόσο ωραία και πολλά χρώματα, ήρθε και κάθισε στο γόνατό μου.

Την κοίταξα και στο μυαλό μου είπα αμέσως, «είναι μια μύγα». Μόλις πεις «είναι μια μύγα», αφαιρείς τη μαγεία (γελάει). Αλλά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, έτσι μεγαλώνουμε, τα πράγματα πρέπει να έχουν ένα όνομα.

Προσπάθησα όμως εκείνη τη στιγμή να την σκεφτώ απλώς ως ένα ον, ως ένα μέρος αυτού του φυσικού, όμορφου κόσμου. Αποτελεί για εμένα μια ψυχή, είναι ένα κομμάτι αυτής της εκπληκτικής αρμονίας της ζωής.

Αν έχω εγώ ψυχή, τότε έχει και αυτή η μικρή μύγα ψυχή και η πεταλούδα και το δέντρο πάνω στο οποίο καθόμαστε.»

 

Διαβάστε επίσης: Η Τζέιν Γκούνταλ είπε

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 

εμφάνιση σχολίων