0
1
σχόλια
657
λέξεις
ΖΗΝ

Γλυκές, αλμυρές ή με ποτό. Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
10 Ιουνίου 2013
Μπορεί το παγωτό να είναι «πακέτο» να το φτιάξει κανείς στο σπίτι, όμως γι’ αυτό υπάρχουν οι γρανίτες. Η λογική είναι απλή: ανακατεύουμε υγρά που έχουν ωραία γεύση και η κατάψυξη κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Αν δεν έχουμε ειδικές θήκες για ατομικές γρανίτες, βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει: θήκες για παγάκια, μικρές φόρμες για cupcakes, μεγάλα σφηνοπότηρα, όλα μας εξυπηρετούν μια χαρά, αρκεί να βάλουμε μέσα τα υλικά μας και ένα ξυλάκι παγωτού. Ανάλογα με τη συνταγή, οι γρανίτες μπορούν να είναι από εύκολο, δροσερό γλύκισμα, μέχρι και μεθυστικά κοκτέιλ με αλκοόλ και φρούτα. Ακολουθούν οι αγαπημένες γρανίτες του DOC TV, κέρασμα στους Docers.

ΓΡΑΝΙΤΑ ΒΟΤΚΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζ. χυμό γκρέιπφρουτ, 350 γραμμ. φράουλες, 1/2 φλιτζ. βότκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες μαζί με το χυμό και χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν ωραίο πουρέ. Προσθέτουμε τη βότκα και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά. Τοποθετούμε στις θήκες το μείγμα. Αν δεν έχουμε ειδικές θήκες και χρησιμοποιούμε π.χ. φορμάκια για cupcakes, για να σταθεί το ξυλάκι, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το σπρώχνουμε στο κέντρο. Αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθούν και να σκληρύνουν. Για να τις βγάλουμε από τις θήκες, αφήνουμε για ένα λεπτό σε θερμοκρασία δωματίου ή τις βάζουμε για 2-3 δευτερόλεπτα κάτω από ζεστό νερό, προσέχοντας να μη βραχεί το περιεχόμενο.


ΓΡΑΝΙΤΑ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ME ΦΡΑΟΥΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 1/4 φλιτζ. νερό, 1/4 φλιτζ. ζάχαρη, 2 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι, 450 γραμμ. φράουλες, 1 φλιτζ. σαμπάνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τις φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το σιρόπι. Τις βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή μέχρι να παγώσουν.

ΓΡΑΝΙΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ: 1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη, 2 φλιτζ. χυμό σαγκουίνι, 2 κουτ. σούπας Cointreau ή άλλο λικέρ πορτοκάλι, 1/4 φλιτζ. τεκίλα, 1/10 φλιτζ. νερό, 1/4 χυμό λάιμ, ξύσμα από ένα λάιμ, λίγο χοντρό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μεσαία ένταση για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γίνει αραιό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το ανακατεύουμε μαζί με το χυμό σαγκουίνι, το χυμό από λάιμ, το λικέρ και την τεκίλα. Τοποθετούμε στις φόρμες και αφήνουμε μέχρι να παγώσουν (6-8 ώρες). Σερβίρουμε μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι ανακατεμένα σε μπολ. Βουτάμε τη γρανίτα μας κατά βούληση.


ΓΡΑΝΙΤΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΥΛΙΚΑ: 240 γραμμ. κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, χυμό από ένα λάιμ, 450 γραμμ. γιαούρτι, 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας, 3 1/2 κουταλιές ζάχαρη, 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε στο μπλέντερ τα φρούτα με το χυμό από λάιμ και μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 λεπτά, ώστε να ανακατευτούν καλά τα αρώματα. Σε ξεχωριστό μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Στη συνέχεια ενώνουμε τα μείγματα και μεταφέρουμε στις θήκες. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.


ΓΡΑΝΙΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΒΑΝΙΛΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι, 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος, 3 κουτ. σούπας μέλι, 1 κουτ. γλ. ξύσμα λεμονιού, 1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε ελαφρά το μέλι για να είναι πολύ ρευστό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, τοποθετούμε στις φόρμες και ύστερα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.


ΓΡΑΝΙΤΑ ΜΑΝΓΚΟ-ΓΙΑΟΥΡΤΙ (Ή ΦΡΑΟΥΛΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ)
ΥΛΙΚΑ: 2 φλιτζ. μάνγκο ψιλοκομμένο, 1 1/2 φλιτζ. γιαούρτι, 1/2 φλιτζ. γάλα, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1/5 κουτ. γλ. κάρδαμο, 1/5 κουτ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πολτοποιούμε καλά το μάνγκο στο μπλέντερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να ανακατευτούν καλά μεταξύ τους. Παγώνουμε και σερβίρουμε. Αν αντικαταστήσουμε το μάνγκο με ίση ποσότητα φράουλες και το κάρδαμο και το αλάτι με 2 κουταλιές της σούπας μέλι, έχουμε μια τρέλεια φραουλο-γρανίτα.

Y.Γ. Η παρασκευή γρανίτας είναι άκρως εθιστική και ο αυτοσχεδιασμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος. Αν θέλετε, συμπληρώστε κάτω από τη συνταγή τη δική σας παγωμένη αλχημεία.
 
εμφάνιση σχολίων