0
1
σχόλια
626
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αμερικανοί τον αποκαλούν «ο Jordan της Ελλάδας». Οι Νew York Times του κάνουν τώρα ένα αφιέρωμα

DOC TV
15 Μαΐου 2013
Με αφορμή τη γιορτή του Άρη για τον Νίκο Γκάλη, οι NY Times του κάνουν αφιέρωμα και παρουσιάζουν όχι μόνο τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας του, αλλά και τον αντίκτυπο που είχε σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα.

Ο Γκάλης ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά νεαρών, όταν η Ελλάδα κέρδισε τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIBA το 1987. Σκόραρε 40 πόντους και η εθνική ομάδα κέρδισε με μόλις 2 πόντους διαφορά.

Φυσικά η καριέρα του είχε ξεκινήσει από πολύ πιο πριν στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε. Το 1979 ο Γκάλης επελέγη από τους Μπόστον Σέλτικς στον 4ο γύρο του ντραφτ, όταν η ομάδα της Βοστόνης στον πρώτο γύρο επέλεξε έναν παίχτη ονόματι Λάρι Μπερντ. Ο Μπερντ ήταν ο δεύτερος σκόρερ σε όλο το κολέγιο όπου φοιτούσε ο Γκάλης, ο οποίος βρισκόταν μια θέση κάτω απ’ αυτόν.

Για τον Γκάλη, το μπάσκετ δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ένας φίλος του του έβαλε την ιδέα να παίξει στη χώρα μας. «Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι παιζόταν το άθλημα αυτό στην Ελλάδα. Το μυαλό μου ήταν στο NBA» εξομολογείται ο ίδιος.

Οι NY Times τον αποκαλούν «Τζόρνταν της Ελλάδας» και υποστηρίζουν ότι επέδρασε στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και στην οικονομία της χώρας, όπως ο Μπερντ και ο Μάτζικ Τζόνσον στο ΝΒΑ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο με ειδίκευση στα σπορ, Γρηγόρη Ιωαννίδη, ο οποίος μελετά την επίδραση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1987, 7.500 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα 8 χρόνια που ακολούθησαν τη βραδιά της νίκης τον Ιούνιο του 1987. «Οι άνθρωποι χρωστάνε πολλά στον Γκάλη. Πριν από το 1987 το μπάσκετ ήταν απλώς ένα άθλημα. Αμέσως μετά έγινε “αξία”» σημειώνει ο ίδιος.

Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στη γιορτή που διοργάνωσε ο Άρης προς τιμήν του «Γκάνγκστερ» και στην ένθερμη υποδοχή που του επιφύλαξαν 5.500 οπαδοί των «κιτρίνων», ενώ ως απόδειξη της επίδρασης που είχε ο Γκάλης γενικά στο μπάσκετ, υπενθυμίζει ότι ένας από τους μεγάλους του αντιπάλους, ο Όντι Νόρις, ονόμασε τον γιο του Νίκο προς τιμήν του μεγάλου έλληνα μπασκετμπολίστα.

Στο αφιέρωμα, όμως, γίνεται λόγος και για τις δύο αρνητικές στιγμές με τις δύο ελληνικές ομάδες με τα χρώματα των οποίων έπαιξε ο Γκάλης. Ήταν το τέλος της σεζόν 1991-1992, όταν ο τότε πρόεδρος του Άρη κάλεσε τον Γκάλη να βγάλει τα αθλητικά, να φορέσει κοστούμι και να γίνει προπονητής. «Θέλω να παίξω» ήταν η απάντηση του Νικ που έφυγε δακρυσμένος γιατί, όπως λέει στους NY Times, «είχα συμπληρώσει 12 χρόνια με τον Άρη». «Ακολούθησε η προσφορά του Παναθηναϊκού, την οποία και δέχθηκα. Ήταν μια μεγάλη απόφαση» εξηγεί.

Στο «Τριφύλλι» έγινε ο πρώτος έλληνας παίχτης με συμβόλαιο αξίας 1 εκατ. δολαρίων και ήταν ένας από τους λόγους που βρέθηκε στην Αθήνα ο μεγάλος Ντόμινικ Ουίλκινς. Ούτε εκεί, όμως, η ιστορία είχε καλό τέλος, καθώς για τον Γκάλη ήταν αδιαπραγμάτευτο το να παίζει, ει δυνατόν, και τα 40 λεπτά του παιχνιδιού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμα και την πρώτη του χρονιά στο Σίτον Χολ, είχε φύγει από το πανεπιστήμιο επειδή δεν έπαιζε, για να επιστρέψει μια εβδομάδα μετά ακολουθώντας τις συμβουλές του προπονητή.

Στο τέλος της σεζόν 1994-1995, ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Κώστας Πολίτης, του ζήτησε να καθίσει στον πάγκο στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου κόντρα στους Αμπελόκηπους. Ο Γκάλης διαφώνησε και ο Πολίτης του είπε πως «αν το θεωρείς απαράδεκτο, τότε καλύτερα να κάτσεις στα αποδυτήρια και να μη βγεις με την ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο». «Τρελάθηκα. Έφυγα. Κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν παιδιάστικο, αλλά κάθε άνθρωπος έχει τη φιλοσοφία του» εξομολογείται ο Γκάλης στους NY Times.

Ως τελευταία απόδειξη για το μέγεθος του ονόματος «Γκάλης», το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο έλληνας γκαρντ θα παρακολουθήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις 25 Μαΐου στο Γουέμπλεϊ ως επίσημος καλεσμένος του προέδρου της UEFA και μεγάλου φαν του Γκάλη, Μισέλ Πλατινί.

Πηγή: Τα Νέα
 
εμφάνιση σχολίων