0
1
σχόλια
536
λέξεις
ΖΗΝ

Η νόστιμη εναλλακτική των βαρετών σάντουιτς

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
26 Μαρτίου 2013
Ψωμί, σκόρδο και ελαιόλαδο. Τρία βασικά υλικά και λίγη φαντασία αρκούν, για να φτιάξουμε ένα γρήγορο σνακ που αποτελεί από πεντανόστιμο συνοδευτικό μέχρι πλήρες γεύμα. Αρκεί να φρυγανίσουμε το ψωμί, να το τρίψουμε με μια σκελίδα κομμένου σκόρδου και να το ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο. Στο μετέπειτα αυτοσχεδιασμό όριο είναι μόνο ο ουρανός, καθώς τα πάντα χωράνε: από τυρί και ντομάτα μέχρι κρέας, ψαρικά, λαχανικά ή ό,τι απέμεινε από το χτεσινό γεύμα. Ιδού μερικές ιδέες.

ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ: 5-6 φέτες ψωμί κομμένες σε πάχος 1 εκατοστού, 2 χούφτες ψιλοκομμένη ώριμη ντομάτα, 4 κλωναράκια φρέσκο ​​βασιλικό ψιλοκομμένο και μερικά φυλλαράκια για γαρνίρισμα, 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση, θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο, λίγο λευκό ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Φρυγανίζουμε το ψωμί στο γκριλ και από τις 2 μεριές. Ύστερα το περνάμε 2 φορές με το κομμένο σκόρδο (απαλά) για να πάρει άρωμα και ραντίζουμε τις φέτες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες από τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε μαζί με τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το αλατοπίπερο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ξίδι για να δέσουν τα υλικά μας. Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε. Ως έξτρα, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε από πάνω και λίγη τριμμένη φέτα ή φλούδες παρμεζάνας.


ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγα φυλλαράκια βασιλικού χοντροκομμένα, 200 γραμμ. κατσικίσιο τυρί, 1 μικρό κολοκυθάκι, 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο βαλσαμικό ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε σε κυβάκια τη μελιτζάνα και το κολοκύθι. Τα τοποθετούμε σε πυρέξ μαζί με 2 κουταλιές λάδι και αλάτι, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Όσο ψήνονται, αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με το κατσικίσιο τυρί. Όταν ψηθούν τα λαχανικά, τα βγάζουμε από το φούρνο και ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού μέχρι να λιώσει το τυρί (περίπου 10-15 λεπτά). Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και το σκόρδο, ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και προσθέτουμε ελαιόλαδο και ξίδι σύμφωνα με τα γούστα μας. Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο, προσθέτουμε σε κάθε φέτα μια κουταλιά από το μείγμα μας, γαρνίρουμε με το βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως.


ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΤΥΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/4 ανθότυρο, 1/4 φέτα, 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό, 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε στη μέση το σκόρδο και αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού για να αρωματιστούν. Ύστερα τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά. Παράλληλα, σε μπολ θρυμματίζουμε τα τυριά, προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη, το γιαούρτι και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ψηθούν οι φέτες, αλείφουμε με το μείγμα και σερβίρουμε.


ΤΟΥ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ: Φέτες ψωμιού, ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλατοπίπερο και ό,τι περίσσεψε από το χτεσινό μας φαγητό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αρωματίζουμε το ψωμί με το σκόρδο, αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στο φούρνο. Όσο ψήνονται οι φέτες μας στο γκριλ, κάνουμε ανασκαφές στο ψυγείο. Ανακαλύπτουμε το κοτόπουλο, το μοσχαράκι, τις αγκινάρες, τα οστρακοειδή, τις αντζούγιες, τα ψητά λαχανικά ή τη σαλάτα με πρασινάδες και τυρί που περίσσεψε από το χτεσινό μας δείπνο. Όταν ψηθούν οι φέτες, τα προσθέτουμε από πάνω. Αν χρειαστεί, γαρνίρουμε με βασιλικό ή έξτρα ελαιόλαδο και ξίδι και τρώμε.

εμφάνιση σχολίων