Υγεία και κέφι σε συμμαχία
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
28 Ιανουαρίου 2013
Πόσες φορές δεν πεταχτήκαμε ξαφνικά στη μέση της ημέρας -ή ακόμα χειρότερα της νύχτας- με μια πολύ συγκεκριμένη διατροφική επιθυμία; Το τι θέλουμε να φάμε εξαρτάται πολύ από τις ανάγκες του οργανισμού και η ψυχολογία επηρεάζει κατά πολύ τη χημεία του σώματος. Για χαλάρωση, ηρεμία, καταπολέμηση της κακής διάθεσης, ενέργεια και χαρά, η λύση βρίσκεται στην κουζίνα. Ιδού οι 8 τροφές που βοηθούν να ισιώσουμε τις μικρές, καθημερινές μας συναισθηματικές ανισορροπίες.
1. ΑΥΓΑ: Ναι, εντάξει. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Όμως, τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που δίνει ενέργεια, αλλά και βιταμίνη D που αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, άρα και την καλή μας διάθεση.
2. ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ: Μια μέτρια ποσότητα βοηθά στην απελευθέρωση ινσουλίνης στο αίμα και ανακουφίζει το άγχος. Αυτό γίνεται και με απλούς υδατάνθρακες, όμως η πτώση της ινσουλίνης είναι πολύ πιο γρήγορη και η κατάληξη μοιάζει λίγο με συναισθηματική συντριβή -εκτός και αν σκοπεύουμε να τους μασουλάμε όλη μέρα χωρίς σταματημό.
3. ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΤΟΝΟΣ, ΣΟΓΙΑ: Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και χαλαροί. Ζεν.
4. ΦΑΚΕΣ: Αυτό το ταπεινό όσπριο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, πλούσιος σε φολλικό οξύ, που κρατά τη διάθεση ισορροπημένη και αποτρέπει τις απότομες εναλλαγές της. Ιδανικές για τις μέρες που νιώθουμε λίγο σχιζοφρενείς.
5. ΣΟΛΟΜΟΣ: Ένα κομμάτι σολομού παρέχει τρία τέταρτα της ημερήσιας ποσότητας σεληνίου που χρειάζεται ένας ενήλικας. Το σελήνιο δρα κατά του άγχους και μας κάνει λιγότερο ευερέθιστους. Χώρια τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που εκτός από όλα τα άλλα καλά που κάνουν, βοηθούν επίσης στο να κρατηθεί σταθερή η διάθεσή μας.
6. ΜΟΥΡΑ, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ, ΣΜΕΟΥΡΑ: Εκτός του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχουν και υψηλή ποσότητα φυσικής ζάχαρης που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.
7. ΣΠΑΝΑΚΙ: Μία μερίδα παρέχει περισσότερο από το μισό της ημερήσιας ποσότητας του φολικού οξέος που χρειαζόμαστε. Έτσι αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (για ανεβασμένη διάθεση) και του μαγνησίου (για ηρεμία και χαλάρωση των μυών). Κάτι ήξερε ο Ποπάι.
8. ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Η Βασίλισσα της σεροτονίνης. Όσο πιο πικρή, τόσο πιο καλή. Η πιο νόστιμη τροφή της χαράς -και ενίοτε της παρηγοριάς- παρέχει στο σώμα φενυλεθυλαμίνες, ένα νευροδιαβιβαστή που απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο και μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι, ακόμα και ζαλισμένοι. Σαν καψούρηδες δηλαδή. Η γλύκα της επίσης επηρεάζει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Μάλλον γι’ αυτό μερικές φορές γίνεται μπέρδεμα και νιώθουμε σαν να κάνουμε σεξ, ενώ στην πραγματικότητα μασουλάμε μια λαχταριστή bitter.
εμφάνιση σχολίων