0
4
σχόλια
486
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βιβλίο για την αυτοδιαχειριζόμενη πόλη Μαριναλέδα, το ισπανικό χωριό της Ισπανίας που αντιστέκεται!

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
28 Σεπτεμβρίου 2012
Εκατό χιλιόμετρα έξω από τη Σεβίλη, μια πόλη 2.700 κατοίκων αντιστέκεται. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια η μικρή Μαριναλέδα, στην ισπανική επαρχία της Σεβίλης, αποτελεί ένα ουσιαστικό παράδειγμα σοσιαλισμού. Με επικεφαλής τον τοπικό δήμαρχο Juan Manuel Sánchez Gordillo, η πόλη μοιάζει με ουτοπία.
Η Μαριναλέδα δεν έχει αστυνομία, ακολουθεί τους νόμους που θεωρεί δίκαιους με συμμετοχική δημοκρατία, ενώ μέσω της συνεργατικής χρήσης των γεωργικών εκτάσεων έχει πετύχει το «ακατόρθωτο»: πλήρη απασχόληση για όλους -και μάλιστα σε μια περιοχή που τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν το 40% ή περισσότερο.

Η ιστορία της απρόσβλητης από την κρίση ισπανικής πόλης καταφτάνει σε ένα καλογραμμένο eBook με τίτλο Ουτοπία και η Κοιλάδα των Δακρύων, που σε βάζει μέσα στη ζωή της Μαριναλέδα, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Dan Hancox.
 
«Αυτή την ουτοπία, θέλω να τη δω» ήταν η σκέψη του Hancox πριν επισκεφτεί την πόλη, κάποιους μήνες πριν από το καλοκαίρι του 2012 και αρχίσει να συνομιλεί με τους κατοίκους της και να παρατηρεί τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας της. Η ιστορία ξεδιπλώνεται με διαυγή, προσιτό τρόπο, μέσα από διαλόγους και συνεντεύξεις με φίλους που ξεκινάνε από τη Σεβίλη. Η Emma, υπεύθυνη υποδοχής σε ξενοδοχείο της Σεβίλης, περιγράφει με ενθουσιασμό την ενεργή παρουσία των κατοίκων της Μαριναλέδα, όταν σε μεγάλες ομάδες κατέφτασαν για να υποστηρίξουν το κίνημα των Indignados: «Ήταν απίθανο. Όλοι συνεργάζονταν: συνδικαλιστές, σπουδαστές, μαθητές, άνθρωποι με μωρά, νέοι, ηλικιωμένοι».
 
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια μεγάλη συνέντευξη με τον περίφημο πλέον Δήμαρχο της Μαριναλέδα, Juan Manuel Sánchez Gordillo. «Προσπαθούμε να θέσουμε σε άμεση εφαρμογή αυτό που θέλουμε για το μέλλον. Όχι αύριο, αλλά σήμερα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι πολιτικής, οικονομίας, κοινωνίας, ένας άλλος τρόπος για να ζήσουμε μαζί». Ο Gordillo είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι στις ομάδες δράσης οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία. Υπάρχει ένα πρόγραμμα ανέγερσης κατοικιών σε ένα κάν'-το-μόνος-σου στυλ, με υλικά που παρέχονται. Μία φορά το μήνα όλοι συγκεντρώνονται για να εργαστούν χωρίς αμοιβή πάνω σε έναν κοινοφελή σκοπό, για την κατασκευή του σπιτιού ενός κατοίκου ας πούμε.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποκάλεσε φέτος το Δήμαρχο «καλτ ήρωα», επειδή διεκδικεί χωράφια γης από το Υπουργείο Αμύνης υπέρ της τοπικής γεωργικής cooperativa. Κι επειδή στήνει αναπαραστάσεις Ρομπέν των Δασών, δηλαδή ψεύτικες ληστείες σε σούπερ μάρκετ υπέρ των φτωχών -ως ακτιβιστικό δρώμενο κατά των μέτρων Ραχόι.

Σε μια εποχή ανεξέλεγκτης οικονομικής κρίσης, όπου τα επεισόδια μαίνονται και εξαθλιωμένοι διαδηλωτές ξυλοκοπούνται αδιάκοπα ενώ αντιδρούν κατά της ανέχειας ενός πολιτικού και οικονομικού μοντέλου που έχει αποτύχει παταγωδώς, η επιτυχής πολιτική πορεία της Μαριναλέδα είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται μαζί. Κι αν δεν είναι όλοι οι νεότεροι κάτοικοί της τόσο ενθουσιώδεις με τις ομιλίες και τα ποιήματα του δημάρχου τους, λέει ο Hancox, και προτιμούν να χρησιμοποιούν το ελεύθερο wi-fi αντί να τον ακούν, ίσως συμβαίνει διότι νιώθουν άνετα. Διότι αυτή η πόλη έτσι είναι. Και η πόλη είναι ο κόσμος τους. Και ο κόσμος τους είναι ωραίος.
 
εμφάνιση σχολίων