0
1
σχόλια
399
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο εγχείρημά της είναι να δημιουργήσει ολόκληρη κοινότητα

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
18 Απριλίου 2012
Μπορείς να πεις ότι το άρθρο μοιάζει με φάρσα: η ΙΚΕΑ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια οργανωμένη κοινότητα σε μια ως επί το πλείστον άδεια περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου. Οι κάτοικοι της νέας γειτονιάς δεν θα είναι υπάλληλοι της σουηδικής πολυεθνικής, αλλά κάτοικοι της «αποικίας» της η οποία θα έχει στην ιδιοκτησία της τα πάντα -σπίτια, γραφεία μέχρι γήπεδα και εμπορικούς χώρους.

Από τις 1.200 κατοικίες και διαμερίσματα, το 40 τοις εκατό αυτών θα είναι αρκετά μεγάλα για οικογένειες και θα τιμολογούνται για μια σειρά εισοδημάτων. Η γειτονιά θα διαθέτει 2 πύργους ως γραφεία εταιριών αλλά και ένα ξενοδοχείο. Κάτω από τη δομή της θα υπάρχει ένα υπόγειο γκαράζ για να κρατήσει μακριά από τα αυτοκίνητα τους εσωτερικούς δρόμους, πολλοί από τους οποίους θα πεζοδρομηθούν. Οι πλατείες θα αφθονούν, όπως και οι κοινόχρηστοι χώροι.

Οι υπεύθυνοι λένε πως η όλη υπόθεση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργεί μια αίσθηση της ευτυχίας, παρόμοια με αυτή που παίρνει κάποιος όταν περιπλανιέται στο ιστορικό κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης. Τώρα το κατά πόσο το σουηδικό Φτιαξ’ το μόνος σου έπιπλο συνάδει με το παλιό κέντρο οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πόλης, είναι άλλη ιστορία.

Οι άνθρωποι του ΙΚΕΑ όμως επαναλαμβάνουν πως η πόλη δεν θα μοιάζει σαν να κάνεις βόλτες μέσα σε ένα τεράστιο κατάστημα. Οι άνθρωποι δεν θα κάθονται σε προκατασκευασμένες καρέκλες, ούτε τα εστιατόρια θα σερβίρουν κεφτεδάκια με σάλτσα και χοτ ντογκ με ένα ευρώ. Και δεν θα υπάρχει ούτε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στη γειτονιά. Το εγχείρημα έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα χώρο ευφορίας, τάξης και ασφάλειας. Μάλιστα θα συσφίξει τις σχέσεις των κατοίκων της κοινότητας, δημιουργώντας ημερολόγιο δρώμενων το οποίο θα φτάνει στις πόρτες των κατοίκων, βάζοντάς τους στο τριπάκι να εμπλακούν με την καθημερινότητα της πόλης και να δημιουργήσουν δεσμούς.

Σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα του εγχειρήματος, ο Harald Müller, επικεφαλής της LandProp που ηγείται της ανάπτυξης του σχεδίου, λέει το εξής απλό: «οι Σουηδοί έχουν μακροπρόθεσμες βλέψεις επιτυχίας. Μέσα στην πόλη, η ΙΚΕΑ θα ενεργεί σαν δημοτική κυβέρνηση. Μακροπρόθεσμα, σε βάθος 10-20 ετών, τα κέρδη θα είναι τεράστια. Πολύ μεγαλύτερα από ότι θα ήταν με ένα project διάρκειας 2-3 ετών. Ουσιαστικά η ΙΚΕΑ επενδύει τα χρήματά της για μια ολόκληρη ζωή δημιουργώντας μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Αν όλα αυτά είναι αληθινά και όχι φάρσα, πολλοί θα δουν με καχυποψία την «εταιρική» πόλη του ΙΚΕΑ -δεν θυμίζει τον τεχνητό κόσμο του The Truman Show ή τις νουβέλες του Τζόρτζ Όργουελ;

εμφάνιση σχολίων