0
1
σχόλια
350
λέξεις
ΖΗΝ
Κοιμάσαι αργά; Μια έρευνα βάζει τέλος στο κλισέ των «κακών» και αναποτελεσματικών ξενύχτηδων
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ | UNSPLASH
15 Ιουλίου 2024

H νέα μελέτη ανατρέπει το στερεότυπο που λέει ότι οι «κουκουβάγιες», εκείνοι που ξενυχτούν πιο πολύ, είναι λιγότερο «καλοί μαθητές», ότι έχουν δηλαδή χειρότερες γνωστικές επιδόσεις. Η έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο και διαπίστωσε ότι όσοι ξενυχτούσαν, σημείωσαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ νοημοσύνης, λογικής και μνήμης.

Ερευνητές του Imperial College London με επικεφαλής ακαδημαϊκούς, μελέτησαν δεδομένα από την βρετανική μελέτη UK Biobank, που περιλάμβανε πάνω από 26.000 άτομα τα οποία ολοκλήρωσαν τεστ νοημοσύνης, σκέψης, χρόνου αντίδρασης και μνήμης. Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς η διάρκεια, η ποιότητα του ύπνου και ο χρονότυπος των συμμετεχόντων (ο οποίος καθορίζει την ώρα της ημέρας που νιώθουμε πιο ζωηροί και παραγωγικοί) επηρεάζουν τη εγκεφαλική λειτουργία.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ξενυχτούν και όσοι ανήκαν στην κατηγορία των «μεταβατικών» -δηλαδή δεν ήταν ούτε πρωινοί τύποι, ούτε «κουκουβάγιες»- είχαν «ανώτερη γνωστική λειτουργία», ενώ τα άτομα που ξυπνούσαν πολύ πρωί είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Η έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι το να ξυπνάς πρωί δεν έχει τόση σημασία όσο το να κοιμάσαι αρκετές ώρες. Η διάρκεια του ύπνου είναι η πιο σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, με εκείνους που κοιμούνταν μεταξύ επτά και εννέα ωρών να αποδίδουν καλύτερα στα τεστ γνωστικής λειτουργίας. «Χρειάζεται να κοιμόμαστε αρκετά, ούτε πολύ ούτε λίγο. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή και να λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.» λέει η Dr Raha West, επικεφαλής συγγραφέας και κλινική ερευνήτρια στο τμήμα χειρουργικής και καρκίνου του Imperial College London.

Με λίγα λόγια η κύρια αξία της μελέτης ήταν η αμφισβήτηση των στερεοτύπων σχετικά με τον ύπνο. Ο καθηγητής Daqing Ma, επίσης διευθυντής της μελέτης, ο οποίος ανήκει επίσης στο τμήμα χειρουργικής και καρκίνου του Imperial, πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια του ύπνου είναι αυτή που έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ιδανικά, θα θέλαμε να δούμε πολιτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των προτύπων ύπνου στον γενικό πληθυσμό».

 

Διαβάστε επίσης:

Γάτες: Πόσο καιρό θυμούνται τους ανθρώπους;

Ένα κοραλλιογενές σύστημα μπορεί να σωθεί με μουσική

57 εταιρείες παράγουν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών CO2
 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 

εμφάνιση σχολίων