0
1
σχόλια
959
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Αφιερώματα και σημαντικά masterclasses. Τρία σινεφίλ φεστιβάλ για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο με το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου, να ξεχωρίζει. Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
20 Νοεμβρίου 2023
36ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: To πιο παλιό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου στις αίθουσες της Έλλης και της Ανδόρας. Ταινία Έναρξης θα είναι Η Τελευταία Παμπ (The Old Oak), του Κεν Λόουτς σε σενάριο του μόνιμου συνεργάτη του εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, Πολ Λάβερτι, ο οποίος μαζί με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, θα είναι και οι επίτιμοι καλεσμένοι του Φεστιβάλ και θα βραβευθούν με το Ειδικό Βραβείο του, ενώ αμφότεροι θα πραγματοποιήσουν και από ένα masterclass.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Κουστουρίτσα, θα βρεθεί νωρίτερα στην Αθήνα, από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου (πριν από την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ) και θα παραδώσει το masterclass στις 25 Νοεμβρίου. Παράλληλα, στις 23/11 ξεκινά στον κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema ρετροσπεκτίβα με τις 15 ταινίες της φιλμογραφίας του, από το 1981 έως το 2018.

Εκτός από το Διαγωνιστικό Τμήμα, τις Ειδικές Προβολές και τις Προβολές Ταινιών Μικρού Μήκους των σπουδαστών του New York College, της Horme Pictures και της Σχολής Σταυράκου, το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιερώματα στην Ανιές Βαρντά, τον Ζορζ Φρανζί, τον Λίντσεϊ Αντερσον, τον Δημήτρη Μακρή και την Ολυμπία Μυτιληναίου.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Φεστιβάλ και δάσκαλος του γράφοντος: «Σε μια περίοδο ανεξέλεγκτων πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας, έξαρσης της μετανάστευσης και επικίνδυνης ανόδου της ακροδεξιάς, το 36 Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έρχεται, όπως πάντα, να μας προσφέρει, όχι απλά ένα αδιέξοδο από τα καθημερινά αυτά προβλήματα, αλλά έναν καθρέφτη του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, για να μας αφυπνίσει από την απάθεια ή από ένα επικίνδυνο εφησυχασμό. Έναν καθρέφτη στο όνειρο, όπως έλεγε και ο Μπουνιουέλ, όχι όμως ένα όνειρο φυγής, αλλά ένα όνειρο που ανοίγει τους δρόμους σε μιαν άλλη, πιο καίρια και αληθινή πραγματικότητα. Για όσους κοιτάζουν μπροστά, αντλώντας από το παρελθόν για να φτιάξουν ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Με οδηγό και μέντορα τους ανθρώπους που μας ανοίγουν αυτόν τον καθρέφτη, μέσα από τη μαγική τους οθόνη!»

Info: 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. 30/11 με 6/12 στην Έλλη (Ακαδημίας) και στην Ανδόρα (Ερυθρός Σταυρός). Ρετροσπεκτίβα στην φιλμογραφία του Εμίρ Κουστουρίτσα στο Studio New Star Art Cinema (Πλατεία Αμερικής), από τις 26/11.36ο

14ο ETHNOFEST - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Από τις 29/11 έως τις 10/12 θα διαρκέσει το φετινό Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου με το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα να προβάλλεται στις αίθουσες του Άστορ, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Ινστιτούτου Γκαίτε, αλλά και διαδικτυακά για κάποιους επιλεγμένους τίτλους. Θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις και καθολικά προσβάσιμες ταινίες, αλλά και δύο Αφιερώματα για τα 20 Χρόνια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για το Περιβάλλον.

Το Αφιέρωμα «20 χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο» και θα περιλαμβάνει 20 ταινίες, ενώ θα πλαισιώνεται από ανοιχτές συζητήσεις, μία ειδική έκδοση καθώς και καθολικά προσβάσιμες προβολές. 

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ, σε μια προφεστιβαλική προβολή των ντοκιμαντέρ «Το Κουλουριώτικο Χασάπικο», που υλοποιήθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας, και το «Συριανό Λουκούμι, 200 χρόνια ιστορίας», που υλοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου. 

Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά αυτή τη φορά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη δυο σπουδαία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: τον «Χορό των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και την «Γιορτή στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Η προβολή αυτή θα είναι καθολικά προσβάσιμη.

Στο κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει επίσης μια σειρά από αλλιώτικα μουσικά ντοκιμαντέρ.  Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κρατά η ταινία «Margot» της Catarina Alves Costa, που βασισμένη σε εξαιρετικά σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό εξετάζει το παρελθόν της Μοζαμβίκης ως Πορτογαλικής αποικίας και πώς αυτό αποτυπώθηκε στη μουσική της παράδοση. Η σκηνοθέτις της ταινίας θα είναι είναι παρούσα στη προβολή να συζητήσει με το κοινό. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην προβολή της ταινίας «The Village» (1968) του Mark McCarty. 55 χρόνια από τη δημιουργία του, το άγνωστο αυτό διαμάντι του εθνογραφικού κινηματογράφου θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Info: 14ο Etnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου. 29/11 στο Ινστιτούτο Γκαίτε. 30/11 - 3/12 στο Άστορ. 5/12 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και 4 - 10/12 online.

6o ATHENS SHORT FILM FESTIVAL: Από τις 30/11 έως τις 2/12 θα διαρκέσει το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας στον Μικρόκοσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 35 ανεξάρτητες παραγωγές μικρού μήκους από την Ελλάδα και τον κόσμο χωρισμένο σε 6 ενότητες με θεματικές τιτλοφορημένες στα Αγγλικά:

Strange Encounters (30/11a: Δυνατές ιστορίες αυτοανακάλυψης, επιβίωσης και ανθρώπινης περιέργειας ξεδιπλώνονται μέσα από κάποιες περίεργες, απειλητικές, απόκοσμες ή απλά μπερδεμένες συναντήσεις. Από δυστοπικές και απόκοσμες κοινωνίες μέχρι απλά τυχαία καθημερινά γεγονότα, το πρώτο πρόγραμμα του ASFF23 είναι γεμάτο αντιπαραθέσεις).

This is Our Story: Female Gaze (30/11b: Μέσα από τις ιστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο, το πρόγραμμα αυτό βάζει την πατριαρχική κοινωνία κάτω από το μικροσκόπιο και εξετάζει το ανδρικό βλέμμα μέσα από τη γυναικεία οπτική).

A Wild World (01/12a: Ένα δάσος, μια έρημος και οι απομακρυσμένες πλαγιές της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας συνθέτουν το σκηνικό των ανθρώπινων ιστοριών, συνηθειών και πολιτισμών που ξετυλίγονται σε αυτό το πρόγραμμα).

Say That You Love Me (01/12b: Μέσα από αυτές τις 8 κωμωδίες, δράματα και ρομαντικές ταινίες επιστρέφει κανείς στις πρώτες αγάπες, τις χαμένες χαμένες, εξερευνώντας άγνωστες σεξουαλικές εμπειρίες).

Exploring Identities (02/12a: Ένας μοναχικός άντρας αναλογίζεται τον εαυτό του σε ένα απομακρυσμένο νησί, ένα μη δυαδικό άτομο ξετυλίγει το queerness της οικογένειάς του, ενώ ένας άντρας αναγκάζεται να κρύψει τη δική του. Εξερευνώντας τη σεξουαλικότητα, τις προκαταλήψεις, τις αποφάσεις, τις επιθυμίες και τα λάθη, αυτό το πρόγραμμα εμπνέει στο να βουτήξει κάποιος βαθιά σε αυτούς τους φανταστικούς χαρακτήρες και να επανεξετάσει τον πραγματικό του εαυτό μέσα από τις ιστορίες τους).

Parallel Realities (02/12b: Εναλλακτικά σύμπαντα, αντίθετες προοπτικές και παράλογες καταστάσεις σε ένα ταξίδι που επιφυλάσσει διάφορα εναλλακτικά σύμπαντα μακριά από εμπειρίες, αντιλήψεις και νοοτροπίες).

Info: 6o Athens Short Film Festival. 30/11 έως 2/12. Στον Μικρόκοσμο (Λεωφόρος Συγγρού 106, Κουκάκι).
Φωτο: ​Η Τελευταία Παμπ (The Old Oak) 2023
εμφάνιση σχολίων