Από την Αγγελική Ναλμπάντη, Διαιτολόγο της Ευρωκλινικής
Το καλοκαίρι για τους περισσότερους σημαίνει διακοπές, θάλασσα, διασκέδαση, ξεκούραση και… φρούτα, πολλά φρούτα, διαφορετικών αποχρώσεων και ποικίλων γεύσεων. Ακόμα και όσοι δεν είναι λάτρεις τους, το καλοκαίρι σίγουρα θα έχουν ένα αγαπημένο φρούτο. Τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική λύση για σνακ στην παραλία, στο γραφείο, σαν βραδινό γεύμα, σαν επιδόρπιο και λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε χρώματα και γεύσεις συχνά τα συναντάμε σαν συστατικό σε σαλάτες, φαγητά και γλυκίσματα.DOCTV.GR | UNSPLASH
26 Ιουνίου 2024
Η θρεπτική αξία των φρούτων. Τα φρούτα είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φυσικά σάκχαρα και νερό. Επομένως, η κατανάλωσή τους ενυδατώνει, χορταίνει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από καρδιαγγειακές και κυτταρικές βλάβες, καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και… παρέχει ενέργεια. Ωστόσο, χρειάζεται μια μικρή προσοχή ως προς την ποσότητα και τη συχνότητα που καταναλώνονται, καθότι πρέπει και αυτά να υπολογίζονται ως γεύμα και να μην ξεχνάμε ότι και οι θερμίδες των φρούτων και των φρουτοχυμών συνυπολογίζονται στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
Πόσα φρούτα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά; Η ποσότητα των φρούτων που μπορεί και πρέπει να καταναλώσει κάποιος διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνολικές ενεργειακές του ανάγκες, ενδεχόμενα προβλήματα υγείας (πχ σακχαρώδης διαβήτης, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κα) και φυσικά τις προτιμήσεις του. Πάντως, ο μέσος όρος των ανθρώπων συστήνεται να καταναλώνει 3-5 μερίδες φρούτου ημερησίως (χειμώνα-καλοκαίρι).
Η ποικιλία στην κατανάλωσή τους σημαίνει και ποικιλία στην πρόσληψη των βιταμινών, αφού όλα τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες αλλά σε διαφορετική συγκέντρωση το καθένα. Δηλαδή, κάποιος που θα καταναλώσει μέσα στη μέρα 1 φέτα καρπούζι, 1 φέτα πεπόνι, 1 ροδάκινο και 12 κεράσια θα προσλάβει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι εάν κατανάλωνε μόνο 4 φέτες καρπούζι, παρότι οι θερμιδική αξία των δύο αυτών γευμάτων είναι ισοδύναμη. Το έντονο χρώμα των φρούτων υποδηλώνει και τη μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, διαφορετικών σε κάθε φρούτο (πχ το καρπούζι έχει λυκοπένιο ενώ τα κεράσια ανθοκυανίνες) Οι πολύχρωμες φρουτοσαλάτες με ποικιλία φρούτων αποτελούν εξαιρετική επιλογή για σνακ κατά τους θερινούς μήνες.
Επίσης, οι βιταμίνες των φρούτων είναι υδατοδιαλυτές δηλαδή δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, για αυτό και η διατροφική τους πρόσληψη τους πρέπει να γίνεται καθημερινά. Δηλαδή, δεν έχει νόημα εάν μία μέρα δε φάει κάποιος φρούτα, την άλλη μέρα να φάει 10 μαζεμένα, δε θα αναπληρώσει τις βιταμίνες που έχασε την προηγούμενη, ούτε θα κρατήσει «απόθεμα βιταμινών» για την επόμενη.
Τέλος, παρά τη μεγάλη τους διατροφική αξία, τα φρούτα δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις θρεπτικές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος. Δηλαδή, δεν δύναται να ζήσουμε μόνο με φρούτα, αλλά δε γίνεται και να ζήσουμε καλά χωρίς φρούτα.
Διαβάστε επίσης:
Πόσο κακό κάνει στην υγεία το κρέας;
Γλουτένη: Τι είναι, πότε πρέπει να την ξεχάσουμε;
Σωστή διατροφή και λίπος στην κοιλιά
εμφάνιση σχολίων