Δύο εύκολες συνταγές, έτοιμες για να τις σερβίρετε σε 30 λεπτά!
Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάταςDOCTV.GR
11 Δεκεμβρίου 2023
ΥΛΙΚΑ: Για το παντεσπάνι: 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου, 110 γρ. Ζάχαρη, 125 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη, 25 γρ. Κακά, 1 πρέζα/ες αλάτι, Για τη γέμιση, 500 γρ. φρούτα του δάσους, 150 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο, 4 φρούτα (κόκκινα),2 κ.σ. λικέρ κρέμα
Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα: 400 γρ. βούτυρο μαλακό, 200 γρ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη, 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα: 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό, άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για το παντεσπάνι σοκολάτας: Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα . Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.
Για τη γέμιση φρούτα δάσους: Βάζουμε τα φρούτα, την μαρμελάδα και το βαλσαμικό σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.
Για τη βουτυρόκρεμα: Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος 30′ εκτός ψυγείου. Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.
Μοντάρισμα του κορμού: Αλείφουμε την επιφάνεια από το παντεσπάνι με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας. Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα. Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου. Παγώνουμε τον κορμό. Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα. Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικο.
Χριστουγεννιάτικος κορμός
ΥΛΙΚΑ: Για το παντεσπάνι: 6 αυγά χωρισμένα (σε θερμοκρασία δωματίου),110 γρ. Ζάχαρη, 1 πρέζα/ες αλάτι, 125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη, 25 γρ. Κακάο, 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Για τη μους σοκολάτας, 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 300 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη, 150 γρ. γάλα πλήρες
Για το λευκό γλάσο: 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου, 2 πρέζα/ες αλάτι, 450 γρ. Ζάχαρη, 120 γρ. κρύο νερό, 1½ κ.σ. μέλι, 1½ κ.γ. υγρή βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για το παντεσπάνι σοκολάτας: Όλα τα υλικά για το παντεσπάνι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα. Βουτυρώνουμε ρηχό ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3’ τα ασπράδια να πυκνώνουν και να κάνουν κορυφές που στέκονται. Όταν αφρατέψει καλά η μαρέγκα ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ σε σιγανή ταχύτητα για 1′ να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει ελαστική. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη κουβερτούρα και σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Αναδιπλώνουμε με μία μαλακή σπάτουλα απαλά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.
Για τη μους σοκολάτας: Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι κρύα. Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Να κάνει κορυφές που στέκονται. Αφήνουμε στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Μόλις βράσει το γάλα το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Σκεπάζουμε το μπολ με τη σοκολάτα και το καυτό γάλα. Αφήνουμε 1’ λεπτό να σταθεί και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα λείο, γυαλιστερό και πυκνό. Περιμένουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας. Λίγη λίγη προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα σοκολάτας για μισή ώρα.
Για το λευκό γλάσο: Θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Στο μπολ του μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 7′ συνεχόμενα. Το μίγμα θα πάρει 3 φορές τον όγκο του. Θα φουσκώσει πολύ, θα γυαλίσει και θα γίνει ελαστικό και σφιχτό. Το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής στο ψυγείο μέχρι να γαρνίρουμε. Γεμίζουμε το παντεσπάνι με μους, τυλίγουμε και διακοσμούμε με το λευκό γλάσο. Πασπαλίζουμε με φιστίκια, κροκάν ή κόκκινα φρούτα. Μυστικό: Το παντεσπάνι μπορείτε να το φτιάξετε δύο με τρεις ημέρες πριν. Αφού κρυώσει τελείως, θα το σκεπάσετε γύρω-γύρω όλο το ταψί με μεμβράνη και θα το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα κρατήσει την υγρασία του. Αν σπάσει το παντεσπάνι σε κάποιο σημείο την ώρα που τυλίγετε σε ρόλο, κολλήστε το πιέζοντας πάνω στη μους. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Ισιώστε την επιφάνεια στο παντεσπάνι πριν το ψήσετε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος και να ψηθεί ομοιόμορφα. Για να χτυπηθεί η κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή, πρέπει να έχει πάνω από 35% λιπαρά. Μόνο έτσι θα διογκωθεί και θα κάνει «σώμα». Φτιάξτε τον κορμό μία ημέρα πριν και αφήστε τον στο ψυγείο. Πριν σερβίρετε τον χριστουγεννιάτικο κορμό, αφήστε τον να σταθεί για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Ο κορμός χριστουγεννιάτικος που θα περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο.
Via argiro
Διαβάστε επίση:
Συνταγή για Gingerbread cookies
ΣΥΝΤΑΓΗ: Πανετόνε
εμφάνιση σχολίων