Κοζανίτικη γκιζλεμόπιτα -ή αλλιώς κιμαδόπιτα με πράσα
Βαρεθήκαμε τα μπιφτέκια και τα μακαρόνια μπολονέζ; Μισό κιλό κιμάς αρκεί για μια χορταστική πίτα με φύλλο κρούστας.DOCTV.GR | UNSPLASH
7 Οκτωβρίου 2021
ΥΛΙΚΑ: 450 γρ. φύλλο κρούστας, 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 4 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες, 1 κουτ. σούπ. πελτές ντομάτας, 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 2 αυγά, 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 4 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό, 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα, αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα σε ροδέλες και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε στο σκεύος 100 ml νερό, τον πελτέ και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για 10 λεπτά. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και χτυπάμε ελαφρά τα αυγά μαζί με το τυρί. Προσθέτουμε στον κιμά το σιμιγδάλι, τον μαϊντανό και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Ανάβουμε τον φούρνο να ζεσταθεί στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί. Λαδώνουμε τα φύλλα και με τα μισά καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού. Προσθέτουμε το μείγμα του κιμά, καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γυρνάμε τις άκρες ων φύλλων προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι γύρω από την πίτα. Τρυπάμε με μαχαίρι της επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει (περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τον φούρνο μας).
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Πίτες χωρίς φύλλο
Μπατζίνα, πίτα με κολοκύθι και φέτα
εμφάνιση σχολίων