Κάθε φθινόπωρο εκδηλώνεται εντονότερο το ενδιαφέρον για τους τρόπους ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού
Είναι γνωστό ότι ορισμένα άτομα παθαίνουν συχνότερα λοιμώξεις, κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού, λόγω κλιματικών αλλαγών, κρύου καιρού, άγχους ή όταν έλθουν σε επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί. Είναι επίσης γνωστό ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει μοριακή ή γενετική εξήγηση που να δικαιολογεί πλήρως μια τέτοια αύξηση της ευαισθησίας σε λοίμωξη. Είναι προφανές ότι η άμεση αιτία της λοίμωξης θα μπορούσε να είναι ο παθογόνος μικροοργανισμός, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ολόκληρο το «έδαφος» από την πλευρά του ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι, κάθε φθινόπωρο εκδηλώνεται εντονότερο το ενδιαφέρον για τους τρόπους ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πως δεν θα αρρωσταίνουν τα παιδιά, ιδίως τα πολύ μικρά που πάνε πρώτη χρονιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία; Πως θα προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους ή αυτούς με υποκείμενα νοσήματα; Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας; DOCTV.GR | UNSPLASH
10 Οκτωβρίου 2024
Ακολουθείστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Μια σωστή διατροφή βοηθά στην καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και υποστηρίζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με φρούτα και λαχανικά και μην ξεχνάτε τα υπέροχα αντιοξειδωτικά βότανα της πατρίδας μας. Τσάι του βουνού, δίκταμο, φασκόμηλο, μαντζουράνα είναι μερικοί από τους συμμάχους της υγείας μας τους χειμωνιάτικους μήνες που δεν πρέπει να υποτιμούμε.
Διατηρήστε ένα σταθερό, υγιές βάρος. Οι μελέτες δείχνουν ότι το κανονικό βάρος σχετίζεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης στα περισσότερα άτομα. Ούτε τα πολύ λιγότερα κιλά, ούτε τα πολύ περισσότερα, ούτε οι μεγάλες αυξομειώσεις είναι καλό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.
Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα προκαλεί γενικές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της μειωμένης ανοσολογικής λειτουργίας.
Εάν σας αρέσουν τα αλκοολούχα ποτά, πίνετε με μέτρο. Υπάρχει σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, όπως π.χ. το να παθαίνει κάποιος εύκολα πνευμονία. Το αλκοόλ διαταράσσει με διάφορους τρόπους τη λειτουργία του ανοσοποιητικού κι έτσι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να αμυνθεί σε μια μόλυνση ή να αναρρώσει από αυτήν.
Να ασκείστε τακτικά. Η τακτική άσκηση συμβάλει στη γενική καλή υγεία και συνεπώς σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από πολλές ασθένειες. Ακόμα κι αν δεν είστε αθλητικός τύπος, μισή ώρα περπάτημα την ημέρα είναι μια συνήθεια που θα ευεργετήσει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό σας.
Να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απελευθερώνει κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες και ορισμένες από αυτές δρουν προστατευτικά στις λοιμώξεις ή το στρες. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή αυτών των προστατευτικών κυτοκινών.
Αντιμετωπίστε το άγχος. Βρείτε τρόπους που σας χαλαρώνουν και σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το άγχος της καθημερινότητας. Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας εκκρίνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που όταν τα επίπεδά της αυξάνονται, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. μειώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων) κι έτσι είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις.
Συμπληρώματα διατροφής; Ναι αλλά με λογική χρήση. Εάν δεν σας αρέσουν ορισμένες απαραίτητες κατηγορίες τροφών, όπως π.χ. τα φρούτα ή τα λαχανικά, και δεν τις περιλαμβάνετε στην καθημερινή διατροφή σας, τότε θα ήταν χρήσιμο ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που έχει και ιχνοστοιχεία. Να έχετε πάντα υπ’ όψη ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αναπληρώνουν μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και ότι καλό είναι να ζητάτε τη γνώμη του φαρμακοποιού σας ή του γιατρού σας σχετικά με το ποια είναι χρήσιμα για σας.
Βότανα που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Εκτός από τα βότανα με το αντιοξειδωτικό προφίλ που είναι πάντα χρήσιμα για τη διατήρηση της υγείας μας, υπάρχουν και κάποια βότανα που η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό.
Από αυτά, η Echinacea είναι το πιο γνωστό και ένας από τους πιο μελετημένους ανοσοδιεγέρτες, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και των λοιμώξεων γενικότερα. Ο Astragalus έχει καταδείξει ένα ευρύ φάσμα πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών σε σύνδρομα ανοσοανεπάρκειας και η ρίζα του φυτού έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ανοσολογικής λειτουργίας και ως τονωτικό για την ανάπτυξη αντοχής του οργανισμού. Επίσης, το Ginseng έχει αναφερθεί εκτενώς ότι διατηρεί ομοιόσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι ενισχύει την αντίσταση σε ασθένειες ή μικροβιακές προσβολές μέσω της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το πιο είναι το καταλληλότερο για σας.
Ζακέτα να πάρω; Ήρθε η ώρα να πεισθούν οι μαμάδες ότι το να μη φορέσεις ζακέτα δεν σημαίνει ότι θα κρυολογήσεις. Το χειμώνα κρυολογούμε γιατί αφενός περνάμε πολύ χρόνο σε κλειστούς χώρους με άλλα άτομα και αφετέρου ο κρύος και υγρός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη των ιών της γρίπης.
Καναδοί ερευνητές που εξέτασαν εκατοντάδες ιατρικές μελέτες επί του θέματος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για μέτρια έκθεση στο κρύο - δεν έχει επιζήμια επίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συμβουλή είναι να ντύνεστε τόσο όσο να νοιώθετε ευχάριστα ζεστά ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και να μην ανησυχείτε ότι το κρύο βλάπτει την ανοσία σας.
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
εμφάνιση σχολίων