1
1
σχόλια
1004
λέξεις
ΖΗΝ
Και ένα video κι ένα μυστικό tip
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
12 Σεπτεμβρίου 2022
Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, σταδιακά απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στις βασικές διεργασίες τους.
 
Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα βοηθάει τα φυτά να αναζωογονηθούν, καθώς δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, με την ανανέωση του φυτοχώματος κατά τη μεταφύτευση, προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά μας για να μας δώσουν πλούσια βλάστηση και υπέροχα λουλούδια.
 
Η ιδανική εποχή για να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών μας σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι στις αρχές της άνοιξης, καθώς τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή γλάστρας και στις αρχές του φθινόπωρου, αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία των φυτών.
 
Αν ένα φυτό που διατηρούμε σε γλάστρα παρά τη φροντίδα που του προσφέρουμε παραμένει αδύναμο και δεν αναπτύσσεται, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται μεταφύτευση. Μεταφυτεύουμε, λοιπόν, λουλούδια και αρωματικά φυτά, καρποφόρα δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους που έχουμε σε γλάστρες για να τους δώσουμε ζωντάνια και τόνωση. Ας δούμε αναλυτικά πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές και όλα τα βήματα που ακολουθούμε για μία σωστή μεταφύτευση.
 
1. Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα;
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για να καταλάβουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Το πιο εμφανές σημάδι για να μεταφυτέψουμε τα φυτά μας είναι όταν έχει αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Βέβαια, αρκετές φορές, οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά. Αν δούμε σταδιακά να κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή να πέφτουν τα φύλλα, είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται αλλαγή γλάστρας. Όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα, τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους.

Άλλη μία σαφής ένδειξη πυκνού ριζικού συστήματος και ανάγκης των φυτών για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Ένα μεγάλο φυτό, χρειάζεται μεγάλη γλάστρα.

Αν τα φυτά που χρειάζονται αλλαγή γλάστρας είναι ανθισμένα, προτιμούμε να μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας τους καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια τους. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει πάντα. Τα φυτά που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια, είναι συνήθως πλήρως ανεπτυγμένα και ανθισμένα, ωστόσο χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν ήδη αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλαστράκι φυτωρίου που είναι φυτεμένα.
 
 

 
 
2. Τι γλάστρα να επιλέξω για τη μεταφύτευση των φυτών;
Για τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που είχαμε τα φυτά. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.

Επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Πολλές φορές, οι γλάστρες που προμηθευόμαστε δεν έχουν τρύπες, αλλά υποδοχές για να τις ανοίξουμε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο αιχμηρό εργαλείο.

Σχετικά με το υλικό κατασκευής των γλαστρών, οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι από φυσικά υλικά, είναι αισθητικά πιο όμορφες και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι πλαστικές γλάστρες έχουν πιο προσιτή τιμή, δεν σπάνε εύκολα και είναι πολύ πιο ελαφριές, οπότε μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία.

Αρκετό ενδιαφέρον έχουν και οι ξύλινες γλάστρες που είναι επίσης από φυσικό υλικό, αλλά χρειάζονται καλό εμποτισμός του ξύλου για να μη σαπίσουν γρήγορα. Οι μεταλλικές γλάστρες είναι ελαφριές και έχουν ωραίο σχεδιασμό, ωστόσο μπορεί να σκουριάσουν στο βάθος του χρόνου.
 
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά
3. Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τη μεταφύτευση;
Το φυτόχωμα αποτελεί τη βάση όπου αναπτύσσονται τα φυτά μας μέσα στις γλάστρες. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποιοτικό φυτόχωμα για τη μεταφύτευση, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Η σύσταση του φυτοχώματος είναι καλό να περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να συγκρατεί καλύτερα το νερό και να είναι αρκετά αφράτο.

Υπάρχουν πολλά είδη φυτοχωμάτων, κατάλληλα για διάφορες χρήσεις και ομάδες φυτών Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η καμέλια και το ροδόδεντρο.

Επίσης, υπάρχουν ειδικά φυτοχώματα για κάκτους και παχύφυτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο για να στραγγίζει το νερό και να μην σαπίσουν οι ρίζες τους. Επίσης, στο εμπόριο θα συναντήσουμε ειδικά φυτοχώματα για ορχιδέες που έχουν ως βάση την πευκόφλουδα και ειδικά φυτοχώματα για μπονσάι.
 
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
4. Ποια είναι τα βήματα για τη σωστή μεταφύτευση;
Αφού έχουμε επιλέξει την κατάλληλη γλάστρα και έχουμε προμηθευτεί νέο φυτόχωμα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μεταφύτεση.

• Τοποθετούμε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια ή βότσαλα για να έχουμε καλύτερη στράγγιση του νερού που περισσεύει από το πότισμα.
• Αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του και σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάχτυλα μας. Με αυτό τον τρόπο, τα ριζίδια του φυτού ανανεώνονται κατά τη μεταφύτευση και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο περιβάλλον της καινούριας γλάστρας.
• Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά για να καθίσει το χώμα.
• Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι για να μη στάζουν νερά κατά το πότισμα.
• Μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης, τοποθετούμε το φυτό μας σε σκιερή θέση για μία βδομάδα και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα. Προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο ειδικό υγρό λίπασμα για αύξηση της ριζοβολίας και καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.
 
5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την μεταφύτευση
Προτιμούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών κατά το σούρουπο, όταν δεν χτυπούν έντονα οι ακτίνες του ήλιου.

Αυτό βοηθά τα φυτά να μην ζοριστούν και να προσαρμοστούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας που επικρατεί περισσότερη δροσιά και υγρασία.


-Τα Μυστικά του Κήπου
 
 
εμφάνιση σχολίων