0
1
σχόλια
1023
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLASH
22 Απριλίου 2024
Γλυσίνα, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με πανέμορφα κρεμαστά λουλούδια σε μορφή τσαμπιού που δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Γνωστή επίσης ως γουιστέρια ή γλυτσίνια, η γλυσίνα έχει την ικανότητα να αναρριχάται και να απλώνεται πολύ γρήγορα, καλύπτοντας μεγάλες επιφάνειες με την πλούσια ανθοφορία της. Υπάρχουν διάφορα είδη γλυσίνας, με πιο γνωστή στην χώρα μας την κινέζικη γλυσίνα (Wisteria sinensis).

Η γλυσίνα ανθίζει μέσα στην άνοιξη με εντυπωσιακά κρεμαστά άνθη σε υπέροχες αποχρώσεις του βιολετί, του μωβ και του μπλε. Τα λουλούδια της γλυσίνας διαρκούν για 3-4 εβδομάδες, χαρίζοντάς μας ένα γλυκό απαλό άρωμα. Διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική. Η γλυσίνα σχηματίζει δυνατό ριζικό σύστημα που της επιτρέπει αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος και αποστάσεις που φτάνουν τα 20 μέτρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επεκτατικό φυτό, ιδανικό για να αναπτυχθεί πάνω σε πέργκολα ή σε φράκτη. Ως φυλλοβόλο φυτό, η γλυσίνα χάνει τα φύλλα της την περίοδο του χειμώνα.

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της γλυσίνας; Πως τη φροντίζουμε ώστε να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία της για πολλά χρόνια;

1. Τι σημεία επιλέγουμε για τη φύτευση της γλυσίνας; Αρχικά, πρέπει επιλέγουμε προσεκτικά το σημείο που φυτεύουμε τη γλυσίνα. Αποφεύγουμε να τη φύτευση της γλυσίνας σε σημεία πολύ κοντά στο σπίτι ή σε τοίχους, καθώς το ριζικό σύστημα της γλυσίνας είναι σκληρό και μπορεί να κάνει ζημιά. Φροντίζουμε να τη στηρίζουμε σε κάποια ισχυρή μεταλλική ή ξύλινη κατασκευή για φράκτη ή πέργκολα. Το βάρος του φυλλώματος και των ανθισμένων λουλουδιών της γλυσίνας δεν είναι αμελητέο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στήριξης.

Η γλυσίνα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με αρκετό ήλιο, όπου μας μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Αν και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, η γλυσίνα προτιμά εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, παρουσιάζοντας σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη. Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της γλυσίνας, σε χώμα ή σε γλάστρα, είναι την περίοδο του φθινόπωρου ή στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η ανθοφορία της.

2. Πόσο συχνά θέλει πότισμα και λίπανση η γλυσίνα; Η γλυσίνα σχηματίζει βαθύ ριζικό σύστημα που της επιτρέπει να αντέχει ακόμα και χωρίς να την ποτίζουμε. Μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό, παρουσιάζει κατά την περίοδο της άνοιξης, καθώς το πότισμα είναι απαραίτητο για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε λοιπόν από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Σχετικά με τις ανάγκες της σε θρεπτικά στοιχεία, όταν είναι φυτεμένη στο χώμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου λίπασμα εκτός αν το έδαφος είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Για φυτά γλυσίνας που βρίσκονται σε άγονο έδαφος ή για τη γλυσίνα που έχουμε σε γλάστρα, στις αρχές της άνοιξης, καλό είναι να βάζουμε πλήρες λίπασμα για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία της.

3. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη γλυσίνα; Η γλυσίνα είναι ανθεκτικό φυτό που δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για την προστασία της.

Αν δούμε ασπρίσματα στο φύλλωμα της που προκαλούνται από την ασθένεια του ωιδίου, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με σκεύασμα χαλκού. Σε ήπια προσβολή, μπορούμε να ψεκάσουμε με ένα αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε στα φύλλα της γλυσίνας μελίγκρα, κάμπιες ή κάποιο άλλο έντομο, χρησιμοποιούμε σκευάσματα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο.

4. Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τη γλυσίνα; Το κλάδεμα είναι η πιο σημαντική καλλιεργητική φροντίδα της γλυσίνας και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, καθώς η ανάπτυξη του φυτού είναι ταχύτατη και πολύ επεκτατική.

Κλαδεύουμε λοιπόν την γλυσίνα δραστικά τους πρώτους μήνες του χειμώνα, την περίοδο του ληθάργου, διατηρώντας τον κεντρικό κορμό που έχουμε διαμορφώσει μέχρι το επιθυμητό ύψος και κόβουμε τους πλευρικούς βλαστούς σε μήκος 30-40 εκατοστών. Παράλληλα, αραιώνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς, ώστε να δημιουργηθούν δυνατοί και υγιείς πλευρικοί βλαστοί την άνοιξη.

Την περίοδο της άνοιξης που η ανάπτυξη της γλυσίνας είναι πολύ έντονη, αφαιρούμε όλους τους λαίμαργους βλαστούς από τη βάση και κόβουμε κάποιους πλευρικούς βλαστούς για να περιορίσουμε την ανάπτυξη της.

5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γλυσίνας; Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γλυσίνας εύκολα και οικονομικά για να φυτέψουμε στον κήπο μας και να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Η γλυσίνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με καταβολάδες. Παρακάτω, περιγράφουμε αναλυτικά τους τρόπους πολλαπλασιασμού της γλυσίνας.

• Πολλαπλασιασμός της γλυσίνας με σπόρο. Την περίοδο της άνοιξης, τοποθετούμε τους σπόρους της γλυσίνας σε νερό για 12 ώρες και στη συνέχεια τους φυτεύουμε στο χώμα ή σε γλάστρες. Μετά από 2-3 εβδομάδες, οι σπόροι θα βλαστήσουν. Ωστόσο, η ανάπτυξη του φυτού από σπόρο είναι πολύ αργή και θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι και 10 χρόνια για να ξεκινήσει η ανθοφορία του.

• Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Ο πολλαπλασιασμός της γλυσίνας με μοσχεύματα είναι αρκετά πιο γρήγορος, καθώς τα φυτά που δημιουργούμε μας δίνουν ανθοφορία μετά από 3-4 χρόνια. Μέσα στο καλοκαίρι, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών και τα βάζουμε σε γλαστράκια φυτωρίου στα οποία έχουμε βάλει φυτόχωμα και περλίτη σε αναλογία 2:1. Διατηρούμε τα μοσχεύματα σε δροσερό περιβάλλον για να ριζώσουν και στις αρχές της άνοιξης τα μεταφυτεύουμε στον κήπο μας.

• Πολλαπλασιασμός γλυσίνας με καταβολάδες. Αντίστοιχα εύκολα και γρήγορα, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γλυσίνας με την μέθοδο των καταβολάδων. Την περίοδο του καλοκαιριού, επιλέγουμε ένα εύκαμπτο βλαστό από το φυτό της γλυσίνας. Τον λυγίζουμε προς το έδαφος και τον τοποθετούμε μερικά εκατοστά μέσα στο χώμα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μία πέτρα πάνω στο χώμα για εξασφαλίσουμε ότι ο βλαστός δε θα ξεσκεπαστεί. Αφού περάσει ο χειμώνας, ο βλαστός της γλυσίνας θα έχει σχηματίσει ρίζες. Μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να τον αποκόψουμε από το αρχικό φυτό και να μεταφυτεύσουμε το καινούργιο φυτό στην οριστική του θέση.

6. Κι ένα μυστικό για τη γλυσίνα. Τα λουλούδια και οι σπόροι της γλυσίνας περιέχουν τοξικές ουσίες που όταν φαγωθούν από κατοικίδια και μικρά παιδιά μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία. Αν έχουμε κατοικίδια στον κήπο, φροντίζουμε να τα κρατάμε μακριά από τη γλυσίνα για να μη μασήσουν και καταπιούν μέρη του φυτού.

Via Τα Μυστικά του Κήπου


Διαβάστε επίσης:
Βιοφιλία, φέρε τη φύση μέσα
Τρία φυτά για πιο εξωτικό σπίτι
εμφάνιση σχολίων