0
1
σχόλια
746
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Τόσο στην επιτροπή Τσιόδρα, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και νέα lockdown, είτε τοπικά, είτε γενικά, και μετά τις γιορτές και τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο». Από την Μαρίνα Αλεξανδρή
 
DOCTV.GR
20 Νοεμβρίου 2020
Εάν αυτό σημαίνει κάτι, ως προς την συνέπεια του σχεδιασμού της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται την Παρασκευή στην Βουλή έχει ενσωματώσει πρόβλεψη συνέχισης του lockdown έως τις 10 Δεκεμβρίου. Έχει ενσωματώσει επίσης μέτρα στήριξης –έστω και με δαπάνες κατώτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου– σε βάθος και του πρώτου τριμήνου του 2021, γεγονός που σημαίνει πως τα κυλιόμενα lockdowns παραμένουν στον κεντρικό σχεδιασμό.

Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έχει από την περασμένη εβδομάδα μεταδώσει το tvxs.gr για δεδομένη παράταση του τρέχοντος lockdown τουλάχιστον έως τις 6 Δεκεμβρίου, με πιθανή και μοναδική εξαίρεση την επαναλειτουργία μία εβδομάδα νωρίτερα των σχολείων εάν και εφόσον δεν είναι απαγορευτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πιο καθαρή εικόνα, από την πλευρά τουλάχιστον των επιδημιολόγων, αναμένεται μετά το Σαββατοκύριακο, τα σενάρια όμως που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι τρία.

- Το πρώτο είναι εκείνο που υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα στον Σκάι: Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου με επαναλειτουργία πρώτα των σχολείων, στην συνέχεια του λιανεμπορίου και τέλος της εστίασης. Σ’ αυτό το σχέδιο, η πρόβλεψη είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 7 Δεκεμβρίου και η εστίαση στις 14 του μήνα, μόνον όμως για καθιστούς πελάτες και χωρίς να επαναλειτουργήσουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Στο λιανεμπόριο πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρμόδια υπουργεία δέχονται ήδη ασφυκτικές πιέσεις για ταχεία επαναλειτουργία από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που έχουν κάνει μαζικές προμήθειες για την περίοδο των Χριστουγέννων. Στην εστίαση, η κατάσταση είναι ήδη οριακή με πολλές επιχειρήσεις να απειλούνται ήδη με λουκέτο, ωστόσο το επιχείρημα που επικαλούνται τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως «το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη». Παραπέμπουν, δε, ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας η οποία ανακοίνωσε ότι η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από τις 15 Ιανουαρίου.

- Το δεύτερο σενάριο είναι η καθολική παράταση του lockdown έως τις 13 Δεκεμβρίου, στην περίπτωση που δεν επέλθει άμεσα η λεγόμενη «επιπέδωση» της επιδημιολογικής καμπύλης. Δεν θεωρείται πιθανό αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση, που ποντάρει σε κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων μετά το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε ο αριθμός να επιστρέψει γύρω στα 500 την ημέρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Οι επιδημιολόγοι της επιτροπής Τσιόδρα διαπιστώνουν όντως μια τάση σταθεροποίησης σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα, είναι όμως εξαιρετικά επιφυλακτικοί ακόμη για δύο λόγους: Ο ένας είναι το επίμονα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα και ο δεύτερος, βεβαίως, η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας.

Σήμερα, με βάση τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου μόνον 12 ΜΕΘ covid παρέμεναν κενές στη Θεσσαλονίκη και μόλις 53 στην Αττική. Το στοιχείο, δε, που σημειώνουν με ένταση είναι η μεγάλη και, σχεδόν πολλαπλασιαστική, αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων – μια τάση, που δεν αναμένουν ότι θα ανασχεθεί πριν περάσουν τουλάχιστον 7 με δέκα ημέρες. Αυτό είναι και το απόλυτο στοιχείο που θα καθορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω της γενικής απώλειας ελέγχου, έχει πια μία και μοναδική «κόκκινη γραμμή»: να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας.

- Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο της στροφής από τις οριζόντιες στις στοχευμένες απαγορεύσεις: Δηλαδή, η σταδιακή έναρξη άρσης των περιορισμών στις περιφέρειες της χώρας που παρουσιάζουν σχετική ύφεση και η παράταση του lockdown στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – είτε πρόκειται για τη βόρεια Ελλάδα, είτε για άλλες. Είναι μια προοπτική στην οποία εμφανίζονται θετικοί και αρκετοί επιδημιολόγοι της επιτροπής υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από και προς νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Όμως, δεν συναντά ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην κυβέρνηση κυρίως για λόγους πολιτικούς, και υπό τον φόβο τοπικών αντιδράσεων και διαμαρτυριών από επαγγελματικούς φορείς των επιβαρυμένων περιοχών.

Οι τελικές επιλογές αναμένεται να διαμορφωθούν προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Τόσο στην επιτροπή Τσιόδρα ωστόσο, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν και νέα lockdown, είτε τοπικά, είτε γενικά, και μετά τις γιορτές και τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο. Έστω κι εάν, όπως είπε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, «το lockdown υποδηλώνει ήττα». «Όσο περισσότερα lockdown κάνουμε», είπε, «τόσο περισσότερο δηλώνουμε ήττα στην προσπάθεια να συγκρατήσουμε τον ιό. Είναι προφανές ότι το lockdown μπλοκάρει τον ιό, είναι όμως μια ήττα. Είναι ότι έχουμε κάνει όλα τα άλλα, και δεν έχουμε πετύχει».

Πηγή: tvxs


Διαβάστε επίσης: 
Covid 19: Το δεύτερο κύμα και το «success story» της Ασίας
Στην «κουνελότρυπα» του «καπιταλισμού της παρακολούθησης»

15 Πανδημίες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
εμφάνιση σχολίων