Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή αλλά τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να το αποτρέψουν
Το άλμα των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή τις δυο τελευταίες δεκαετίες, μαζί με την παγκόσμια πανδημία κοροναϊού, δείχνουν ότι οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες αποτυγχάνουν να εμποδίσουν το να μετατραπεί ο πλανήτης σε «μη κατοικήσιμη κόλαση» για εκατομμύρια ανθρώπους, δηλώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | PHOTO: PEXELS
13 Οκτωβρίου 2020
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, ο αριθμός των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τις 6.681 έναντι 3.656 που ήταν από το 1980 ως το 1999. «Είμαστε σκόπιμα καταστροφικοί. Ο Covid-19 δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες δεν έχουν κατανοήσει τον κόσμο γύρω τους» δηλώνει η Mami Mizutori, της Διεθνούς Στρατηγικής του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNSDIR).
Μέσα σε 20 χρόνια σημειώθηκαν σχεδόν 7.350 μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως τσουνάμι και σεισμοί, που κόστισαν τη ζωή σε 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους και επηρέασαν άλλα 4,2 δισεκατομμύρια. Επίσης προκάλεσαν οικονομικές απώλειες σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των προηγούμενων δύο δεκαετιών.
Σχεδόν όλα τα έθνη δεν έχουν κάνει αρκετά για να αποτρέψουν το κύμα θανάτου και μόλυνσης που προκαλείται από την πανδημία του κορονοϊού, παρά τις προτροπές εμπειρογνωμόνων και οργανισμών
Οι επιδεινούμενες πλημμύρες και καταιγίδες αντιπροσώπευαν περίπου τα 4/5 του συνόλου των καταστροφών κατά την περίοδο 2000-2019, αλλά σημειώθηκαν επίσης σημαντικές αυξήσεις σε ξηρασία, πυρκαγιές και καύσωνες, ενώ την επόμενη δεκαετία ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι καύσωνες.«Ο Covid-19 ευαισθητοποίησε τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που μας περιβάλουν. Μπόρεσαν να δουν ότι αν ο ιός είναι τόσο φοβερός, τότε η κλιματική έκτακτη ανάγκη μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη», τόνισε η Mizutori στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αρκετές χώρες, όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εκκένωση περιοχών με ασφάλεια και τη μείωση των θυμάτων από πλημμύρες και κυκλώνες. Ωστόσο, οι πιθανότητες «συνεχίζουν να συσσωρεύονται εναντίον τους, ιδίως από βιομηχανικά έθνη που αποτυγχάνουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου».
Ωστόσο, σχεδόν όλα τα έθνη δεν έχουν κάνει αρκετά για να αποτρέψουν το κύμα θανάτου και μόλυνσης που προκαλείται από την πανδημία του κορονοϊού, παρά τις προτροπές εμπειρογνωμόνων και οργανισμών. «Είναι ενοχλητικό το ότι συνεχίζουμε πρόθυμα και ενσυνείδητα να σπέρνουμε τους σπόρους της δικής μας καταστροφής, παρά την επιστήμη και τα στοιχεία ότι μετατρέπουμε το μοναδικό μας σπίτι σε ακατοίκητη κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους» λέει η Mizutori και προτρέπει τις κυβερνήσεις να επιδείξουν ηγετικό ρόλο και να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έγιναν το 2015 βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε επίσης:
Προσεχώς: Πάνω από ένα δις κλιματικοί πρόσφυγες
Η κλιματική κρίση «καίει» τη Σιβηρία
Η Κομισιόν προσέλαβε την BlackRock να φυλάει τα «πρόβατα»
εμφάνιση σχολίων