Μοιάζει με αχλάδι και μυρίζει ροδοπέταλα. Η γκουάβα μας έρχεται από την Καραϊβική και την Χαβάη, αλλά στην Ελλάδα καλλιεργείται στα Δωδεκάνησα, ενώ στην Λέρο αποκαλείται γκαβάφα.
Εκατοντάδες έρευνες έχουν γίνει προκειμένου να μελετηθεί η σύσταση του φρούτου, του χυμού, των φύλλων και των ουσιών που περιέχουν, αποκαλύπτοντας πλήθος ευεργετικών δράσεων του γκουάβα (Psidium guajava). Τα φύλλα του γκουάβα είναι πηγές αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριακών παραγόντων, ενώ περιέχουν ακόμη και τανίνες που θεωρούνται ότι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Επίσης, ο καρπός του γκουάβα θεωρείται βόμβα θρεπτικών συστατικών.DOCTV.GR
27 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοφιλής χυμός: Μπορούμε να φάμε το φρούτο – συνήθως είναι γλυκό στο εσωτερικό και πιο πικρό προς τα έξω, να κάνουμε τσάι με τα αποξηραμένα φύλλα του, να λάβουμε το εκχύλισμά του σε κάψουλες ή να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του. Ο χυμός της γκουάβα είναι πολύ δημοφιλής στο Μεξικό, στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική.
Η ιστορία του: Στην Ευρώπη την έφεραν πρώτη φορά οι Πορτογάλοι, ενώ στη Λέρο, όπου την αποκαλούν γκαβάφα, τη φύτεψαν τη δεκαετία του 1950 Λεριοί που ήρθαν από την Αίγυπτο. Καλλιεργείται επίσης στην Κω, την Κάλυμνο και την Ρόδο. Η γκουάβα είναι μικρό αειθαλές δέντρο. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα και ωοειδή. Ο καρπός της μοιάζει με αχλάδι. Ανάλογα με το είδος, ο καρπός είναι ωχροπράσινος προς κίτρινο ή ροζ με κόκκινο. Η γεύση του είναι ευχάριστη, αλλά ξινή. Ανήκει στην οικογένεια των Μυρτοειδών και τα πιο γνωστά είδη του είναι η «γκουάβα-φράουλα», η «γκουάβα-μήλο» και η «γκουάβα- ανανάς», ενώ η θερμοκρασία για την καλλιέργειά της είναι μεταξύ 23-28° C, ενώ δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από 8°C.
Οι ευεργετικές του δράσεις: Η γκουάβα είναι φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, A, B1, B2, B3, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ω-λιπαρά οξέα. Υπολογίζεται, ότι ένα φρούτο «γκουάβα-φράουλα» έχει τετραπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C συγκριτικά με ένα πορτοκάλι. Πολυάριθμες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση γκουάβα με πληθώρα ευεργετικών για την υγεία δράσεων, όπως οι παρακάτω:
Είναι σύμμαχος για τη διατήρηση του βάρους
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες οδηγεί στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, ενώ συμβάλλει στην καθυστέρηση της απορρόφησης της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που ευνοεί στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
Έχει αντιλιπιδαιμική δράση
Στο πλαίσιο της παραπάνω έρευνας φάνηκε ότι η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος γκουάβα, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Τα ίδια οφέλη σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να έχει και η συστηματική κατανάλωση του ίδιου του φρούτου.
Αντιοξειδωτική δράση
Μερικά από τα συστατικά του γκουάβα όπως το λυκοπένιο, η κερκετίνη και η βιταμίνη C θεωρούνται αντιοξειδωτικά με ισχυρή δράση στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών.
Για την περιποίηση του δέρματος
Το γκουάβα αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά καλλυντικά χάρη στην ευεργετική του δράση στο δέρμα. Έχει συσχετιστεί με την επούλωση των πληγών, αλλά και την βελτίωση της υφής του δέρματος. Επίσης οι φυσικές αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φύλλων γκουάβα, τα καθιστούν ιδανικά για την αντιμετώπιση των φλεγμονών του δέρματος, της ακμής και την καταπολέμηση μικρών ερεθισμών.
Η χρήση γκουάβα παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και ανθεκτικότητας της επιδερμίδας. Είναι πηγή άφθονης βιταμίνης C, η οποία συντελεί στην δημιουργία κολλαγόνου και συμβάλλει στη σύσφιξη του δέρματος. Η αντιγηραντική δράση του γκουάβα οφείλεται και στο γεγονός, ότι περιέχει λυκοπένιο ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την οξείδωση και την κυτταρική γήρανση λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της συσσώρευσης τοξινών. Επίσης παρέχει επαρκή ενυδάτωση, απαραίτητη για υγιές δέρμα, μια και το 81% της σύστασης του φρούτου είναι νερό. Επιπλέον το λυκοπένιο που περιέχει θεωρείται παράγοντας που θωρακίζει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.
Και για δυνατά μαλλιά
Παραδοσιακά τα φύλλα γκουάβας, τόσο σε εξωτερική όσο και εσωτερική χρήση θεωρείται ότι συμβάλλουν στην θωράκιση της τρίχας και την ενδυνάμωση του τριχωτού. Στην Ινδία όπου καταναλώνεται σε αφθονία, το γκουάβα χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές ομορφιάς για τα μαλλιά.
Via Κορρές
εμφάνιση σχολίων