ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Ανθρωπολόγος, αναρχικός, συγγραφέας, καθηγητής, ακτιβιστής. Αντίο σ΄«έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής μας»
ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
4 Σεπτεμβρίου 2020
Σαν ιδρυτικό μέλος του Occupy Athens γνώρισα τον David Graeber όταν ήρθε να μιλήσει στην ανοιχτή μας συνάντηση, στο παρκάκι, πίσω από το σταθμό μετρό του Θησείου. Τον κάλεσε ο
Γιώργος Αναστασόπουλος που και είχε την ιδέα να ξεκινήσουμε το O.A. προκειμένου να συνεχίσουμε την ακτιβιστική δράση στην μετα–πλατειακή εποχή. Ο David ήταν χαμογελαστός, -με εκείνο το χαμόγελο που δείχνει ότι κάποιος είναι ευχαριστημένος από τη ζωή του. Κάθισε στο χορτάρι και μας μιλούσε για ώρες, τραβώντας διαρκώς το τρύπιο t-shirt που φορούσε, σαν να ήθελε να το πετάξει από πάνω του. Ήταν ένα ζεστό απόγευμα, το καλοκαίρι του 2012. Σήμερα με την είδηση του θανάτου του, πίνουμε «στην ελευθερία και στο είδος των υποσχέσεων που πρέπει να αρχίσουν να δίνουν οι άνθρωποι προκειμένου να βγουν από την οικονομική και ηθική κρίση…»
Ο David Graeber (12 Φεβρουαρίου 1961-2 Σεπτεμβρίου 2020) ήταν ένας από τους εμπνευστές του συνθήματος «We are the 99%» και ιδρυτικό μέλος του Occupy της Νέας Υόρκης. Ανθρωπολόγος, αναρχικός, συγγραφέας, καθηγητής, συνδύασε την έρευνα με τον κοινωνικό ακτιβισμό, είχε ενεργό δράση σε κινήματα και συστηματική δημόσια παρουσία ενώ αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Guardian για θέματα που κανένας άλλος δεν έγραψε όπως η αναρχία ή το Κουρδικό.
Έγραψε βιβλία που έγιναν best sellers όπως το «Χρέος. Τα πρώτα 5000 χρόνια» αλλά και τα «Θραύσματα μιας Αναρχικής Ανθρωπολογίας», «Κίνημα, Βία, Τέχνη & Επανάσταση» κ.ά Είχε διδακτική θητεία στο Yale -που τον απέλυσε πριν την μονιμοποίησή του λόγω της πολιτικής του δράσης και τα τελευταία χρόνια ήταν καθηγητής στο London School of Economics.
Το τελευταίο του βιβλίο, The Dawn of Everything: a New History of Humanity, γραμμένο με τον David Wengrow, θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2021. Ο ιστορικός Rutger Bregman χαρακτήρισε τον Graeber ως «έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής μας».
Αυτά είναι μερικά από τα άρθρα του που διαβάστηκαν πιο πολύ.