0
3
σχόλια
343
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το pop up κατάστημα του δαιμόνιου γκραφιτά πουλά «μη πρακτικά και προσβλητικά» εμπορεύματα, αλλά και χαλάκια φτιαγμένα από πρόσφυγες στην Ελλάδα
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Οκτωβρίου 2019
Μια παράξενη βιτρίνα ξεφύτρωσε ξαφνικά στο Λονδίνο. Πρόκειται για το «μαγαζί» του street art καλλιτέχνη Banksy, το οποίο ονομάζεται Gross Domestic Product (δηλαδή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) και πουλά -όπως λέει ο ίδιος- «μη πρακτικά και προσβλητικά» εμπορεύματα, όπως ντισκομπάλες φτιαγμένες από αστυνομικά κράνη.

Η βιτρίνα του καταστήματος βρίσκεται στην Church Street στο Λονδίνο. Το κατάστημα δεν θα ακριβώς κατάστημα αλλά ουσιαστικά θα λειτουργεί ως showroom επί δύο εβδομάδες, για τα προϊόντα που θα είναι σύντομα διαθέσιμα online. Φυσικά όλα τους έχουν μια αιχμηρή κοινωνικοπολιτική ματιά.
 

Ένα από τα εμπορεύματα είναι χαλάκια εισόδου κατασκευασμένα από γιλέκα προσφύγων που βρέθηκαν στην Ελλάδα  

Ο Banksy έχει τοποθετήσει στη βιτρίνα, ανάμεσα σε άλλα, μια βρεφική κούνια που είναι περικυκλωμένη από κάμερες, ένα παιδικό αριθμητήριο όπου τα παιδιά αντί για χάντρες μετρούν ξύλινους πρόσφυγες που φορτώνονται σε ένα φορτηγό, μια τσάντα φτιαγμένη από τούβλο, ένα προστατευτικό γιλέκο που σχεδίασε για το live του Stormzy στο Φεστιβάλ Glastonbury, μαξιλαράκια καναπέ που γράφουν πάνω τους «η ζωή είναι μικρή για να παίρνεις συμβουλές από ένα μαξιλάρι», μια ταφόπλακα με την επιγραφή «φτάσατε στον τελικό σας προορισμό» και πολλούς πίνακες με έργα από τα φημισμένα του γκράφιτι.


Ένα από τα εμπορεύματα συνδέει τον Banksy άμεσα με την Ελλάδα, όμως όχι με θετικό πρόσημο: πρόκειται για χαλάκια εισόδου κατασκευασμένα από γιλέκα προσφύγων που βρέθηκαν στην Ελλάδα. Ο Banksy προσέλαβε γυναίκες πρόσφυγες από καταυλισμούς στην Ελλάδα, για να φτιάξουν αυτά τα χαλιά, τα οποία ναι μεν γράφουν «Welcome», όμως αυτό λειτουργεί σαφώς ως πολιτικό σχόλιο. Όλα τα έσοδα από την πώληση αυτών των προϊόντων θα επιστραφούν στους πρόσφυγες.

Ο Banksy λέει ότι το κίνητρο πίσω από το εγχείρημα ήταν «ίσως ο λιγότερο ποιητικός λόγος για να κάνει κανείς τέχνη» δηλαδή μια διαμάχη για το εμπορικό του σήμα. «Μια εταιρεία καρτών αμφισβητεί το εμπορικό μου σήμα και προσπαθεί να πάρει την επιμέλεια του ονόματός μου, ώστε να μπορεί να πουλά νομίμως τα ψεύτικα Banksy εμπορεύματα της».


Διαβάστε επίσης:
ΓΚΑΛΕΡΙ: Banksy κατά υποκρισίας
Τα αστέρια του Banksy
O Banksy στην Μπιενάλε της Βενετίας
εμφάνιση σχολίων