«Είναι ανήθικο, άδικο και απαράδεκτο 26 άνθρωποι να ελέγχουν τον ίδιο πλούτο με 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους» -Ο πρόεδρος της Βολιβίας στον ΟΗΕ
«Ας το πούμε ξεκάθαρα: Η ρίζα των πολλαπλών προβλημάτων μας, είναι ο καπιταλισμός». Ο πρόεδρος τη Βολιβίας, Έβο Μοράλες, φωνάζει εδώ και χρόνια αυτά που υποστήριξε στο πλαίσιο της 74ης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το κλίμα.ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
27 Σεπτεμβρίου 2019
«Οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, πολλά είδη αφανίζονται μαζί με τα δάση. Αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το 2100 η θερμοκρασία θα έχει ανέβει τόσο που θα οδηγηθούμε σε καταστροφικές συνέπειες. Οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών θα καταδικάσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε φτώχεια, σε πείνα, σε αποκλεισμό από το πόσιμο νερό. Θα χάσουν τα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να μετακινηθούν, δημιουργώντας προσφυγικές κρίσεις οι οποίες θα φέρουν ένοπλες συγκρούσεις».
«Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στο μοντέλο παραγωγής και στον καταναλωτισμό, στην ιδιοκτησία των φυσικών πόρων και στην άνιση κατανομή του πλούτου. Τα πάντα δύνανται να εμπορευματοποιηθούν αν πρόκειται να αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη. Είναι ανήθικο, άδικο και απαράδεκτο 26 άνθρωποι να ελέγχουν τον ίδιο πλούτο με 3,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους».
Ο Εβο Μοράλες ανήκει στη φυλή Αϊμάρα και είναι ο πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006. Προώθησε ένα νέο Σύνταγμα με δημοψήφισμα το 2008 και με βάση αυτό διεξήχθησαν οι γενικές εκλογές του 2009, στις οποίες επανεξελέγη πρόεδρος. Στις εκλογές του 2014 κέρδισε και νέα θητεία.
Μιλώντας για τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ωκεανία, Αφρική και Αμαζόνιο, στον Αμαζόνιο, σημείωσε ότι η Βολιβία δαπάνησε 15 εκατομμύρια δολάρια για την κατάσβεσή τους.
Επίσης τόνισε πως η χώρα του έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στο κοινοβούλιο (πάνω από 50%)
Για την Βολιβία ανέφερε ότι παρουσιάζει την πιο δυναμική οικονομία στη Νότια Αμερική με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4,9% στα τελευταία έξι χρόνια, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΑΕΠ εκτοξεύθηκε από τα 9,5 στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2005 έως το 2019. Παράλληλα η ανεργία είναι η χαμηλότερη στην περιοχή, αφού από το 8,1% το 2005, έπεσε στο 4,2% το 2018.
Διαβάστε επίσης:
Μπρεχτ: «Ο φασισμός είναι καπιταλισμός»
Ναόμι Κλάιν: Πως να νικήσουμε την κλιματική βαρβαρότητα
Παγκόσμιες μηνύσεις σε επιχειρήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή
εμφάνιση σχολίων