0
1
σχόλια
381
λέξεις
ΖΗΝ
Το να είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι δεν έχει απευθείας αντίκτυπο στην υγεία μας, λένε οι ερευνητές
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Οκτωβρίου 2019
«Η ευτυχία και η ευδαιμονία δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη μακροζωία». Αυτό είναι το πόρισμα στο οποίο καταλήγουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αποδεικνύοντας ότι η επικρατούσα άποψη σύμφωνα με την οποία η ευτυχία ενισχύει την καλή υγεία και τη μακροζωία δεν είναι σωστή.

Ο Richard Peto, συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, είναι καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα διότι, όπως επισημαίνει, πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το στρες και η δυστυχία μάς αρρωσταίνουν.

Τα συμπεράσματα της μελέτης εξήχθησαν από τη βρετανική έρευνα Million Women Study (Μελέτη Ενός Εκατομμυρίου Γυναικών), που διήρκεσε από το 1996 έως το 2001, και στην οποία συμμετείχαν γυναίκες από 50 έως 69 ετών.
 

Η ανάλυση των απαντήσεων έδειξε ότι η δυστυχία και το στρες δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου  

Οι γυναίκες απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν, πόσο συχνά ένιωθαν ευτυχισμένες και ότι είχαν τον έλεγχο, πότε ένιωθαν ήρεμες ή αγχωμένες, ενώ αξιολόγησαν οι ίδιες την υγεία τους απαριθμώντας τα νοσήματα από τα οποία έπασχαν (από υπέρταση και διαβήτη, μέχρι κατάθλιψη και άγχος).

Η ανάλυση των απαντήσεων έδειξε ότι η δυστυχία και το στρες δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Μια μειοψηφία αυτών των γυναικών απάντησε ότι ένιωθε άγχος ή δυστυχία, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί, μέσα στην επόμενη δεκαετία, αύξηση των πιθανοτήτων θανάτου συγκριτικά με τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που δήλωναν γενικά ευτυχισμένες.

Βέβαια η δυστυχία μπορεί να μας σπρώξει σε επιλογές κακές για την υγεία μας (όπως για παράδειγμα αλκοολισμό, ναρκωτικά, αυτοκτονία) και να την επηρεάσει έμμεσα. Άγνωστο παραμένει αν τα ίδια συμπεράσματα ισχύουν και για τους άνδρες.

Αν και έρευνες που βασίζονται σε αξιολογήσεις των συμμετεχόντων δεν θεωρούνται οι πιο αξιόπιστες, ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων δίνει στη συγκεκριμένη μελέτη ειδικό βάρος.

Ο καθηγητής Peto αμφιβάλλει αν τα συμπεράσματα της ομάδας του στην πραγματικότητα θα αλλάξουν την επικρατούσα άποψη ότι η δυστυχία μπορεί να μας βλάψει. «Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν ότι το στρες προκαλεί έμφραγμα» λέει. Μάλιστα επισημαίνει πως εσφαλμένη πεποίθηση ότι η δυστυχία και το άγχος προκαλούν άμεσα κακό στην υγεία, προήλθε από μελέτες που απλώς είχαν μπερδέψει το αίτιο με το αιτιατό.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ευτυχία ίσον Υγεία
ΕΡΕΥΝΑ: Εμπειρίες ίσον ευτυχία
ΕΡΕΥΝΑ: Το Χάρβαρντ για την ευτυχία


Φωτο: Designecologist / Pexels
εμφάνιση σχολίων