«Σχεδία home». To νέο αλληλέγγυο σπίτι του περιοδικό «Σχεδία» άνοιξε τις πόρτες του για όλους, με μενού, κοκτέιλ, χειροτεχνίες και κοινωνικοποίηση
Η Σχεδία, είναι το πρώτο ελληνικό περιοδικό αλληλεγγύης που πωλείται στους δρόμους από άστεγους και μακροχρόνια άνεργους. Είναι ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό και στόχος της είναι να βοηθήσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα και να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία. Το εγχείρημα μεγάλωσε και εξαπλώνεται πέρα από το περιοδικό. Το «Σχεδία home» μόλις άνοιξε και μας χωράει όλους.ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
11 Ιουνίου 2019
Το νέο «σπίτι» της Σχεδίας βρίσκεται στην Κολοκοτρώνη, σε ένα κτήριο του 1870 στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας. Λειτουργεί ως καφέ, μπαρ, εστιατόριο και εργαστήριο/χώρος τέχνης και στα τέσσερα επίπεδά του απασχολεί περίπου 30 ανθρώπους από ευπαθείς ομάδες. Εδώ εργάζονται με κανονική πρόσληψη άνθρωποι 45-64 χρονών που ουσιαστικά ήταν αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας.
Το «Σχεδία home» είναι ο ορισμός της αλληλεγγύης μέσω της δράσης. Αντί να στέκεται στα προβλήματα, αναδεικνύει λύσεις
Στο ισόγειο του κτιρίου, βρίσκουμε το καφέ, το μπαρ, το εστιατόριο, καθώς και το εκθετήριο πωλητήριο της αρτ Σχεδία. Στον ημιώροφο είναι το εργαστήρι της αρτ Σχεδία και πιο πάνω τα γραφεία. Το «Σπίτι» λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 τη νύχτα εκτός από το πωλητήριο του αρτ Σχεδία που ανοίγει ώρες καταστημάτων.Τι κάνουμε εδώ; Μπορούμε να φάμε, να πιούμε, να δημιουργήσουμε, μα κυρίως να συναντηθούμε. Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει σχεδιάσει το μενού και ο συνεργάτης του, Γιάννης Υφαντίδης, εκπαίδευσε την κουζίνα. Σερβίρεται φαγάκι που θυμίζει μαμαδίσιο, με προσεγμένες πρώτες ύλες (σούπες, κρεατικά, ψαρικά, χορτοφαγικά), ενώ από κατάλογο των 10 signature cocktails, που επιμελήθηκε ο Πέτρος Μυτιληναίου (τον γνωρίσαμε στο Che), μπορούμε να επιλέξουμε κοκτέιλς με ελληνικές πρώτες ύλες και ευφάνταστα ονόματα όπως «Η Ωραία των Αθηνών».