0
2
σχόλια
513
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Γιατί η Βαρκελώνη επιλέγει τους μετανάστες αντί για τους επισκέπτες
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
5 Ιουλίου 2018
Όλο και περισσότεροι βλέπουν ως απειλή για την Βαρκελώνη τον τουρισμό και όχι τους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί και των δύο έχουν παρουσιάσει πολύ μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές του 2017 περίπου 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη ζητώντας από την κυβέρνηση να επιτρέψει περισσότερους πρόσφυγες στη χώρα. Λίγο αργότερα, συνθήματα του τύπου «Τουρίστες γυρίστε στα σπίτια σας, πρόσφυγες καλώς ήρθατε» άρχισαν να εμφανίζονται στους τοίχους της πόλης. Σύντομα η Βαρκελώνη γέμισε με διαδηλωτές που φώναζαν «Η Βαρκελώνη δεν είναι προς πώληση».

Τα ισπανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως «τουριστοφοβία» το φαινόμενο, το οποίο κατέκλυσε το περασμένο καλοκαίρι πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με διαδηλώσεις και μέτρα να λαμβάνονται Βενετία,  Ρώμη, Άμστερνταμ, Φλωρεντία, Βερολίνο, Λισαβόνα και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Ενώ ακόμα κι αν οι τουρίστες αφήνουν πολλά χρήματα στην Βαρκελώνη (πέρυσι δαπανήθηκαν από τουρίστες 30 δις. ευρώ), η πόλη εξακολουθεί να προτιμά τους μετανάστες καθώς όλο και περισσότεροι βλέπουν ως απειλή για την ταυτότητα της πόλης τον τουρισμό.
Η εισροή νέων κατοίκων έχει αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της πόλης. Ωστόσο δεν έχει γίνει ούτε μια αντι-μεταναστευτική διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη ενώ το θέμα δεν συζητιέται καν στις τοπικές εκλογές αν και οι αριθμοί είναι τεράστιοι: Το 2000 οι ξένοι ήταν λιγότερο από 2% του πληθυσμού. Το 2005 το ποσοστό είχε φτάσει στο 15% . Το 2018 επισήμως βρίσκεται στο 18% - ανεπισήμως και σύμφωνα με την υπεύθυνη για τη μετανάστευση και ενσωμάτωση, Lola Lopez, το πραγματικό ποσοστό φτάνει το 30%.

Η μετανάστευση άλλαξε την πόλη αλλά ο τουρισμός την αποσταθεροποιεί.  Το 1990 η Βαρκελώνη δέχτηκε 1,7 εκατ. τουρίστες ενώ πέρσι ο αριθμός αυτός έφτασε τα 32 εκατομμύρια  - περίπου όσο 20 φορές ο πληθυσμός της Βαρκελώνης. Ο τεράστιος όγκος των επισκεπτών έχει αυξήσει τα ενοίκια ενώ οι κάτοικοι πιέζονται εκτός των γειτονιών τους.

«Θεωρούμε ότι η μετανάστευση έχει θετικό αντίκτυπο. Οι άνθρωποι έχουν ενσωματωθεί χωρίς προβλήματα»  λέει η Natalia Martínez, σύμβουλος της Ciutat Vella, του παλιού τμήματος της Βαρκελώνης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης αλλά και του τουρισμού. «Η μετανάστευση έφερε περισσότερα από όσα αφαίρεσε από την ταυτότητα της πόλης».

Ο αριθμός των ντόπιων στη Βαρκελώνη είναι αρκετά μικρός, ειδικά στις γειτονιές της εργατικής τάξης. Οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών είναι Ευρωπαίοι, Λατινοαμερικάνοι και Βορειοαφρικανοί,  ενώ σημαντικοί είναι και οι πληθυσμοί των Κινέζων και των Πακιστανών. Το κύριο εμπόδιο για την ένταξη είναι η γλώσσα, καθώς η σχολική εκπαίδευση είναι στα καταλανικά, τα οποία δεν τα μιλά κανείς από τους μετανάστες.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχει ρατσισμός στην Βαρκελώνη. Όμως η πόλη δεν αρνείται να κατακλυστεί από αυτόν. Από το 2010 το δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει μια διαπολιτισμική πολιτική. Αναγνωρίζει και σέβεται τις πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές των ανθρώπων. Και παρά την οικονομική δυσχέρεια των τελευταίων ετών, οι μετανάστες δεν έχουν γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Μετά από 20 χρόνια που η Βαρκελώνη προωθούνταν ως τουριστικός προορισμός από τις κρατικές αρχές, το συμβούλιο που εκλέχτηκε το 2015 πλέον τα ανατρέπει όλα και βάζει τον πολίτη πάνω από τον τουρίστα: κάνει προσπάθειες να περιορίσει την εξάπλωση των τουριστικών διαμερισμάτων, προωθεί το τοπικό εμπόριο και επιβάλλει μορατόριουμ στα νέα ξενοδοχεία.
εμφάνιση σχολίων