Οι περουβιανοί «αγρότες της θάλασσας»
Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φύκια στη διατροφή τους ενώ η παραγωγή και η κατανάλωση υδρόβιων φυτών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η άλγη είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη και χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική.ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
7 Ιουνίου 2018
Καθημερινά, άνδρες και γυναίκες από το Pacasmayo του Περού, σκορπίζουν κατά μήκος της ακτής της πόλης για να συλλέξουν φύκια cochayuyo. Το φύκι Cochayuyo περιέχει διάφορα μέταλλα όπως φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες. Ένα από τα κύρια συστατικά του cochayuyo είναι η πρωτεΐνη. Είναι εύκολο να αφομοιωθεί και περιέχει υψηλά επίπεδα απαραίτητων αμινοξέων, τα οποία απαντώνται σε φυτικούς και ζωικούς ιστούς και είναι πολύ σημαντικά για το ανθρώπινο σώμα. «Είναι πολύ εύκολη δουλειά και κερδίζω αρκετά για να στηρίξω την οικογένειά μου. Περνάω λίγες ώρες την ημέρα εργαζόμενος στον ωκεανό και έπειτα μπορώ να μείνω με τα παιδιά μου», λέει ο Claudio Rojas Pita, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά μαζί με τον αδελφό του, Luis, για πάνω από 15 χρόνια. Βουτά με μια ζώνη με πέτρες, ώστε να μην ανησυχεί αν τη χάσει ή αν κάτι πάει στραβά και αναγκαστεί να την κόψει. Μετά από περίπου 3 ώρες, έχει μαζέψει από τη θάλασσα αυτό που χρειάζεται.