0
1
σχόλια
323
λέξεις
ΖΗΝ
Το λαχταριστό κι εύκολο ψωμάκι, σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή - και με άπειρο χώρο για αυτοσχεδιασμό
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
7 Μαΐου 2018
Ουσιαστικά είναι φέτες ψωμιού μεταμορφωμένες σε πανδαισία. Τις έχουν φτιάξει χιλιάδες φορές όλες οι γιαγιάδες της Ελλάδας και τις λένε αυγοφέτες. Στον πόντο τις λένε φελίες. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις αποκαλούν French toast. Μοιάζουν λίγο με το γαλλικό κροκ μεσιέ αλλά χωρίς τη μπεσαμέλ και σερβίρονται με χίλιους τρόπους. Είναι ιδανικές για πρωινό ή για ελαφρύ μεσημεριανό, μαζί με πράσινη σαλάτα. Είναι οικονομικές και τόσο εύκολες που τις φτιάχνει ως και η γάτα μου. Είναι οι χρυσαφένιες, υπερτρέλειες φέτες που ακόμα δεν έχει βρεθεί άνθρωπος που να μην τις εκτιμά και φτιάχνονται ως εξής:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΛΜΥΡΕΣ ΦΕΤΕΣ: 4 φέτες ψωμί του τοστ ή άλλο ψωμάκι της αρεσκείας μας, 2 αυγά, 120 ml γάλα, λίγο αλάτι, 1 κουτ. γλ. λιωμένο βούτυρο, 4 κουτ. σουπ. τριμμένο τυρί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλάτι, το τυρί και το βούτυρο μέσα σε βαθύ πιάτο. Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού και από τις δύο μεριές και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει πρώτα λίγο ηλιέλαιο. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δυο πλευρές μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες. Τις σερβίρουμε μαζί με τυρί σε φέτες, ζαμπόν, μουστάρδα και ό,τι άλλο μας αρέσει. Συνοδεύονται θαυμάσια με πράσινη, δροσερή σαλάτα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΓΛΥΚΙΕΣ ΦΕΤΕΣ: 4 φέτες ψωμί του τοστ ή άλλο ψωμάκι της αρεσκείας μας, 2 αυγά, 120 ml γάλα, λίγη ζάχαρη και κανέλα, 1 κουτ. γλ. λιωμένο βούτυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα  και το βούτυρο μέσα σε βαθύ πιάτο. Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού και από τις δύο μεριές και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει πρώτα λίγο ηλιέλαιο. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και από τις δυο πλευρές μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες. Τις σερβίρουμε ζεστές, με άχνη ζάχαρη και έξτρα κανέλα, ή μέλι, φέτες μπανάνας, τριμμένα καρύδια, φρούτα εποχής και ό,τι άλλο μας αρέσει (ναι, ακόμα και παγωτό).
εμφάνιση σχολίων