0
2
σχόλια
816
λέξεις
ΖΗΝ
Πώς καλλιεργούμε μόνοι μας ένα δέντρο αβοκάντο;

 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
27 Μαρτίου 2018
Ένας μικρός σπόρος αρκεί για να κάνουμε την αρχή ώστε να έχουμε τα δικά μας, βιολογικά αβοκάντο στη βεράντα ή στον κήπο μας. Ιδού ο τρόπος:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Παίρνουμε το κουκούτσι του φρούτου και το ξεπλένουμε απαλά, προσέχοντας να μην  αφαιρέσουμε καθόλου από το καφέ του μέρος.  Θυμόμαστε πως η πλατιά μεριά του είναι το κάτω μέρος και η πιο μυτερή το πάνω. Τρυπάμε περιμετρικά με τρεις οδοντογλυφίδες και γεμίζουμε ένα ποτήρι με νερό. Τοποθετούμε τον σπόρο έτσι ώστε οι οδοντογλυφίδες να στηρίζουν στο χείλος του την πάνω μεριά έξω από το νερό και το κάτω μέρος του να είναι βυθισμένο μέσα στο νερό (περίπου το ¼ του σπόρου να είναι μέσα). Φροντίζουμε οι οδοντογλυφίδες να είναι ομοιόμορφα τοποθετημένες περιφερειακά και ελαφρώς προς τα κάτω με φορά προς το κέντρο του σπόρου και τις σφηνώνουμε καλά ώστε να σιγουρευτούμε ότι  το κάτω μέρος του κουκουτσιού να παραμείνει μέσα στο νερό. Οι ρίζες θα βγουν από το κάτω μέρος και ο βλαστός από την κορυφή. Η ρίζα σε γενικές γραμμές αναπτύσσεται πρώτη.

ΦΩΣ: Τοποθετούμε το ποτήρι με τον σπόρο δίπλα σε ένα παράθυρο με αρκετό φως.  Αν ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο, επιλέγουμε ένα παράθυρο που βρίσκεται στη νότια πλευρά του σπιτιού ή αν ζούμε στο νότιο ημισφαίριο διαλέγουμε ένα παράθυρο που κοιτάζει προς τον βορρά. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το άμεσο ηλιακό φως για ολόκληρη την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολικό γι’ αυτό το στάδιο της ανάπτυξης και είναι πιθανό να κάψει το εύθραυστο φυτό μ γι αυτό φροντίζουμε να είναι μεν φωτεινά αλλά όχι υπερβολικά.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Αλλάζουμε το νερό κάθε 1-2 ημέρες, αλλά μπορούμε να το αλλάζουμε και κάθε 5-7 ημέρες. Όσο αναπτύσσεται, ελέγχουμε για τυχών εμφάνιση μυκήτων και μούχλας, και αν χρειαστεί αλλάζουμε το νερό αμέσως. Περνάμε τον σπόρο με ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και νερού ώστε να δημιουργήσουμε αλκαλικό περιβάλλον και να αποτρέψουμε τη δημιουργία μούχλας στην επιφάνειά του.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ: Συνήθως η βλάστηση έρχεται μέσα σε 2-4 εβδομάδες αλλά μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 8 εβδομάδες. Καθώς ο σπόρος αρχίζει να βλασταίνει, το εξωτερικό καφέ περίβλημα θα πέσει αφού η κορυφή του στεγνώνει και σχηματίζει ρωγμή. Η ρωγμή θα μεγαλώσει και μια μικροσκοπική ρίζα θα εμφανιστεί από το κάτω μέρος. Δεδομένου ότι η ρίζα θα φυτρώνει προς τα κάτω, ένα μικρό βλαστάρι θα ξεπροβάλλει από την κορυφή του σπόρου. Εξακολουθούμε να διατηρούμε τη ρίζα βυθισμένη στο νερό ώστε να μην ξεραθεί.

ΧΩΜΑ: Όταν οι ρίζες του αποκτήσουν μήκος περίπου 5-7,5 εκατοστά, έχει φτάσει η ώρα της γλάστρας Το ιδανικό μείγμα χώματος για το αβοκάντο αποτελείται από ένα μέρος τύρφη από καρύδες, 1 μέρος περλίτη και 1 μέρος βιολογικό χώμα.

Χρησιμοποιούμε αρχικά  μια γλάστρα βάθους 15 εκατοστών, ιδανικά υφασμάτινη. Προσθέτουμε 2,5 εκατοστά χαλίκι για να διασφαλίσουμε τη σωστή αποστράγγιση καθώς και τη ροή του αέρα και κάνουμε και πολλές τρύπες. Τοποθετούμε το χώμα γύρω από τον σπόρο και διατηρούμε το χώμα αρκετά υγρό την πρώτη εβδομάδα.


ΠΟΤΙΣΜΑ: Ποτίζουμε ώστε να διατηρείται το χώμα υγρό αλλά να μη γίνει λάσπη. Αν τα φύλλα κιτρινίζουν σημαίνει πως ποτίζεται υπερβολικά. Το αφήνουμε να στεγνώσει για μερικές ημέρες. Αν τα φύλλα γίνονται καφέ, τότε χρειάζεται κι άλλο νεράκι. Ρίχνουμε το νερό αργά και ομοιόμορφα μέχρι να αρχίσει να στάζει από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας. Κάθε φορά που ποτίζουμε, αδειάζουμε το πιατάκι της γλάστρας από το νερό. Αν το φυτό μας φαίνεται ότι μαραίνεται και χρειάζεται νερό παρ’ όλο που το ποτίζουμε, τότε ίσως να σαπίζουν οι ρίζες του. Το μεταφυτεύουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα με φρέσκο και στεγνό χώμα, ανοίγουμε ακόμα περισσότερες τρύπες στον πάτο της και περιμένουμε  1-2 ημέρες πριν να το ποτίσουμε ξανά.

ΚΛΑΔΕΜΑ: Κλαδεύουμε μόνο όταν το δεντράκι μας φτάσει περίπου τα 30 εκατοστά σε ύψος κι επαναλαμβάνουμε κάθε 15-30 εκατοστά. Στερεώνουμε την κορυφή του φυτού μας προκειμένου να δυναμώσουν τα κλαδιά του και το φύλλωμά του να γίνει πιο φουντωτό.

ΛΙΠΑΣΜΑ: Τον πρώτο χρόνο βάζουμε στο δέντρο μας ένα βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και ποτίζουμε καλά στα ενδιάμεσα. Χρησιμοποιούμε περίπου 1 κουταλιά της σούπας λίπασμα ανά 3 λίτρα νερού. Μετά τον πρώτο χρόνο, αυξάνουμε σταδιακά τη συχνότητα τοποθέτησης λιπάσματος με λιγότερο πότισμα στο ενδιάμεσο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέντρο παραμένει αδρανές, γι’ αυτό βάζουμε λίπασμα μόνο 1 φορά κάθε 6 εβδομάδες.

SOS - ΑΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ: Αν ξεχάσουμε απότιστο το φυτό μας, μπορεί να εμφανιστούν ακάρεα. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό τότε ψεκάζουμε το πάνω και κάτω μέρος των φύλλων με ένα μείγμα νερού και 1 ή 2 σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων σε αναλογία περίπου 230 ml νερού για 1 σταγόνα απορρυπαντικού. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με νερό. Αν όμως έχουμε τη δυνατότητα, τότε αγοράζουμε πασχαλίτσες. Αυτές θα ξεφορτωθούν και τα ακάρεα και τα αυγά τους. Το ίδιο νόστιμες για τις πασχαλίτσες, είναι και οι μελίγκρες, τις οποίες όμως μπορούνε να τις ξεφορτωθούμε κολλώντας τες σε ταινία σελοτέιπ.

TIP: Επειδή δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι σπόροι θα βλαστήσουν, καλό είναι να φυτέψουμε  μερικούς επιπλέον για σιγουριά.
 
εμφάνιση σχολίων