ΕΡΕΥΝΑ: Είναι επίσημο. Tα πιτσιρίκια θέλουν φίλους που γνωρίζουν τα ίδια τραγούδια
Πώς διαλέγουμε φίλους; Μπορεί να εξαρτάται από χίλια δυο πράγματα ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε τους κολλητούς μας, όμως φαίνεται πως η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με έρευνα τα παιδιά, ακόμα και από την ηλικία των μόλις τεσσάρων ετών, θέλουν φίλους που να γνωρίζουν τα ίδια τραγούδια με εκείνα. ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
30 Ιουνίου 2022
Στο Εργαστήριο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι Gaye Soley και Elizabeth Spelke συγκέντρωσαν 24 παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών. Μέσω μιας οθόνης, τα μισά παιδιά κοίταξαν φωτογραφίες των άλλων μισών παιδικών προσώπων. Παράλληλα με κάθε φωτογραφία, άκουσαν και μια γνωστή, δυτική ψηφιακή μελωδία, χωρίς στίχους, την οποία γνώριζαν και τα δύο πιτσιρίκια (όπως επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες ρωτώντας τους γονείς, πριν να κάνουν το πείραμα). Ύστερα ρώτησαν τα παιδιά, με ποια από τα πρόσωπα που είδαν στις φωτογραφίες, θα ήθελαν να είναι φίλοι. Τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν ότι προτιμούν να είναι φίλοι με τα παιδιά που τους άρεσαν οι ίδιες γνωστές μελωδίες.
Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με άλλα τραγούδια, για να διαπιστώσουν αν παίζει ρόλο το γεγονός πως οι μελωδίες ήταν όλες δυτικότροπες. Στην δεύτερη παρτίδα τραγουδιών, το «αγαπημένο του ενός παιδιού σε κάθε ζευγάρι στην οθόνη ήταν μια γνωστή μελωδία, ενώ το αγαπημένο του άλλου παιδιού ήταν μια φολκ μουσική από τον 18ο αιώνα. Και σε ένα τρίτο πείραμα, το αγαπημένο του ενός παιδιού σε κάθε ζευγάρι ήταν μια δυτική μελωδία του 18ου αιώνα, ενώ το αγαπημένο του άλλου ήταν ένας βαλκανικός τόνος.
Μετά από όλες τις ακουστικές δοκιμές, οι ερευνητές κατέληξαν πως τελικά δεν έχει σημασία από ποιο πολιτισμό προήλθε το τραγούδι. Τα παιδιά ήθελαν να είναι φίλοι με άλλα παιδιά που τους άρεσαν τα τραγούδια που τους γνώριζαν. Άγνωστα αλλά δυτικά ηχητικά τραγούδια δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.
Όπως φαίνεται οι μουσικές μας προτιμήσεις είναι μια δυνατή κόλλα φιλίας. Και η ζωή μας έχει δείξει πως πολλοί ενήλικες, είσαι σε θέση να το επιβεβαιώσουν.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η μουσική μας δίνει χαρά
εμφάνιση σχολίων