ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ 5’ -ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ Ή ΒΡΑΣΙΜΟ
ΥΛΙΚΑ: 1 κούπα φράουλες ή άλλο φρούτο της αρεσκείας μας, 2 κουτ. σουπ. μέλι ή σιρόπι αγαύης ή στέβια, 1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι, 1 1/2 κουτ. σουπ. λιναρόσπορο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τα φρούτα στο μούλτι και χτυπάμε χωρίς όμως να λιώσουν εντελώς. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ο λιναρόσπορος απορροφά το χυμό των φρούτων και δίνει μια αίσθηση πυκνότητας στη μαρμελάδα. Τοποθετούμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο πριν να την καταναλώσουμε. Επειδή δεν έχει ζάχαρη ή άλλο συντηρητικό, πρέπει να φαγωθεί μέσα σε 3-4 ημέρες –οπότε τη φτιάχνουμε μικρές ποσότητες.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ-ΣΤΑΦΥΛΙ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
ΥΛΙΚΑ: 700γρ. σύκα καθαρισμένα, 300γρ. σταφύλι σουλτανίνα, 1 ξύλο κανέλας, 5 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σύκα καθαρισμένα και ανοιγμένα στη μέση. Περνάμε τα σταφύλια από το μούλτι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε την κανέλα και το μέλι και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Όσο είναι ακόμα ζεστή. Την μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα βιδώνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα εντελώς. Μετά το άνοιγμα, διατηρείται στο ψυγείο αλλά όχι όσο οι μαρμελάδες που περιέχουν ζάχαρη οπότε φροντίζουμε να καταναλωθεί σχετικά γρήγορα.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 4 πορτοκάλια, 1 λεμόνι, 1 βανίλια, 8 κουτ. σουπ. στέβια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι και τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 48 ώρες. Χτυπάμε το μίγμα στο μούλτι, προσθέτουμε τη στέβια και το βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 20 λεπτά. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα (τα βράζουμε για 15 λεπτά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά), κλείνουμε και αποθηκεύουμε.