0
5
σχόλια
309
λέξεις
ΖΗΝ
Ένα ζευγάρι με όραμα και μια νέα αλυσίδα συνείδησης στην Ευρώπη
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Μαΐου 2017
Τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις οικολογική συνείδηση, βλέπεις τα απόβλητα του σπιτιού σου αλλά και των καταστημάτων γύρω σου να αυξάνονται και ψάχνεσαι να ανοίξεις μια επιχείρηση; Απαντώντας στο ερώτημα, η Nicola και ο Richard άνοιξαν το πρώτο κατάστημα μηδενικών αποβλήτων στην Αγγλία, το The Zero Waste Shop.

Η ιδέα να κάνουν κάτι τέτοιο τους ήρθε όταν ανακάλυψαν πως υπήρχε ένα τέτοιο μαγαζί στο Βερολίνο, το Original Unverpackt. «Η κατάσταση γύρω μας, μας έκανε να θέλουμε έναν πιο οικολογικό τρόπο να ψωνίζουμε και δεν υπήρχε κανένας. Έτσι δημιουργήσαμε εμείς έναν».


Στο μαγαζί τους, όλα τα τρόφιμα (ακόμη και τα υγρά και τα βούτυρα) έρχονται χύμα και τοποθετούνται κατευθείαν στο δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο. Οι συσκευασίες επαναχρησιμοποιούνται και όταν κάτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο πια, ανακυκλώνεται ενώ οι πελάτες παίρνουν τα ψώνια τους σε οικολογικές χάρτινες σακούλες.

Το κατάστημα έχει την ίδια οικολογική συνείδηση και απέναντι στη σπατάλη τροφίμων. Μιας και τα τρόφιμα δεν είναι προσυσκευασμένα, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν όσο χρειάζονται, χωρίς να ανησυχούν μήπως πήραν πολλά και δεν προλάβουν να τα χρησιμοποιήσουν πριν να χαλάσουν. Επιπλέον, όλα όσα πωλούνται εδώ είναι βιολογικά. Τα προϊόντα καθαρισμού είναι μη τοξικά και το σαπούνι είναι τοπικά χειροποίητο.

Παρόλο που η Nicola και ο Richard δεν σχεδιάζουν να ανοίξουν άλλα καταστήματα, εργάζονται πάνω σε ένα εγχειρίδιο ώστε να κατατοπίσουν όποιον ενδιαφέρεται για το πώς μπορεί να ανοίξει το δικό του κατάστημα μηδενικών αποβλήτων.

«Λαμβάνουμε πολλά email που μας ευχαριστούν για αυτό το βήμα. Οι άνθρωποι λένε πως τους έκανε να σκεφτούν περισσότερο τη χρήση των πλαστικών και τους ενθάρρυνε να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους. Πιστεύουμε ότι έχουμε επίσης δείξει στους ανθρώπους ότι χρειάζεται μόνο ένα άτομο για να κάνει μια μικρή αλλαγή που όμως έχει τεράστιο αντίκτυπο».


Διαβάστε επίσης:
200 Ημέρες χωρίς να αγοράσω τίποτα
Το σούπερ μάρκετ της αντι-σπατάλης
Το πρώτο «δωρεάν» σούπερ μάρκετ

 
εμφάνιση σχολίων