Ο Δήμος της Βαρκελώνης αποκτά το δικό του νόμισμα με σκοπό να ευνοήσει την οικονομία αλλά και την κοινωνική διάσταση της πόλης
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
8 Μαΐου 2017
Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιείται μέσω κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών, ενώ ο δήμος είναι υπεύθυνος για να εξασφαλίζει την ισοδυναμία του με το ευρώ. Μέχρι το έτος 2019, υπολογίζεται πως το νόμισμα θα χρησιμοποιείται σε ολόκληρη τη Βαρκελώνη.
Ο Δήμος της Βαρκελώνης σχεδίασε το τοπικό κοινωνικό νόμισμα για να ευνοήσει την οικονομία της πόλης και την κοινωνική της διάσταση -δηλαδή το «εμπόριο της εγγύτητας». Στόχος είναι να προωθηθεί το τοπικό εμπόριο και συγχρόνως να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Το νόμισμα θα κυκλοφορήσει φέτος σε τρεις κοινότητες ως πιλοτική διαδικασία που θα δείξει τυχών προσαρμογές που απαιτούνται. Μέχρι το 2019, θα έχει υιοθετηθεί από όλο το δήμο.
Η ισπανική εφημερίδα El Pais, αναφέρει πως οι τραπεζικές αρχές φοβούνται τις απώλειες που θα σημάνει για τα κέρδη τους το κοινωνικό νόμισμα το οποίο χαρακτηρίζουν ως «ανεπιθύμητο και ανέφικτο». Ωστόσο, ήδη διαψεύδονται.
Από την αρχή του έτους, ένα παράλληλο εικονικό νόμισμα έχει μπει ήδη σε εφαρμογή στην πόλη της Santa Coloma της Καταλονίας και το δέχονται περισσότερα από 100 καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, παρά την τράπεζα της Ισπανίας που έχει χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή ως «απερίσκεπτη, άτυπη, χωρίς νομικό πλαίσιο, ή ρυθμιστική αρχή ή κατάλληλη εποπτεία». Κι άλλα παράλληλα νομίσματα όμως διαψεύδουν τις τράπεζες καθώς μέχρι στιγμής λειτουργούν μια χαρά. Όπως οι έξι δήμοι της Σαρδηνίας, που χρησιμοποιούν το καθιερωμένο πλέον νόμισμα Sardex.