Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν σταματάμε να ασκούμαστε
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | UNPSLASH
3 Ιουνίου 2021
Όταν αποφασίζουμε πως δεν έχουμε όρεξη να ασκηθούμε, συνήθως αγχωνόμαστε κυρίως για το τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη ζυγαριά. Όμως δεν είναι μόνο το μυϊκό μας σύστημα που χάνει κάθε φορά που επιλέγουμε τον καναπέ.
Μια νέα έρευνα.
Επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους βετεράνων αθλητών, ηλικίας 50-80 ετών. Ζήτησαν σε δρομείς να κινούνται επί δέκα μέρες όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτή η ξεκούραση των δέκα ημερών έδειξε πως η ροή του αίματος μειώθηκε όχι σε μία και δύο, αλλά σε οκτώ περιοχές του εγκεφάλου. Και οι δύο πλευρές του ιππόκαμπου επηρεάστηκαν από τη μειωμένη ροή αίματος. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία της μνήμης, την αποθήκευσή της και την ανάκτησή της. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον σε καλύτερη κατανόηση του πώς η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Η τακτική άσκηση είναι σημαντική ώστε να κρατήσουμε σώμα και πνεύμα υγιή καθώς μεγαλώνουμε. Οι γενικές οδηγίες άσκησης είναι 150 λεπτά μέτριας έντασης αεροβικής την εβδομάδα. 75 λεπτά την εβδομάδα συνιστούνται για υψηλής έντασης αεροβική.
Και αν μειώνεται τόσο η ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ανθρώπους που έτρεχαν χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα, επί τουλάχιστον 15 συναπτά έτη στην ζωή τους, τότε τι σημαίνουν τα πορίσματα της έρευνας για εμάς τους «κοινούς θνητούς»; Να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία για κίνηση. Μικρές καθημερινές δράσεις, από το να ανεβαίνουμε τις σκάλες του σπιτιού, μέχρι το να κατέβουμε 2 στάσεις πριν από τον προορισμό μας από το λεωφορείο, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Καθημερινή άσκηση
ΕΡΕΥΝΑ: Νεότητα μέσω άσκησης
Online και Δωρεάν: Φεστιβάλ Γιόγκα
Πώς να ξεκινήσουμε γυμναστική μετά από μια περίοδο αδράνειας
εμφάνιση σχολίων