Με φύλλο ή χωρίς. Δυο πανεύκολες συνταγές για τους λάτρεις του πορτοκαλιού
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Φεβρουαρίου 2022
Το αγαπημένο αυτό γλυκάκι είναι πεντανόστιμο και εύκολο σε κάθε του εκδοχή. Άλλοι το προτιμούν με φύλλο κρούστας, άλλοι σε μορφή τύπου ραβανί, μα εμάς μας αρέσει και στις δυο του εκδοχές και τις φτιάχνουμε εναλλάξ.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ: 200 ml ηλιέλαιο, 1 συσκευασία φύλλο κρούστας, 4 αυγά, 200 γρ. ζάχαρη, ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια, 300 γρ. γιαούρτι, 2 κ.γλ. βανίλια, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 1,5 φλιτζ. νερό, 1 ξυλάκι κανέλας, χυμό από 2 πορτοκάλια, 200 γρ. ζάχαρη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Kόβουμε τα φύλλα κρούστας σε μέτριες λωρίδες, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να είναι συμμετρικές ή συγκεκριμένες, διότι θα ενσωματωθούν μέσα σε άλλο μείγμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά και τη μισή ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και τέλος το λάδι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Τσακακώνουμε με τα χέρια μας τα φύλλα κρούστας και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 1 ώρα. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, ρίχνοντας τη ζάχαρη, το χυμό, το νερό και το ξυλάκι κανέλας μέσα σε κατσαρολάκι, και βράζοντας τα για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα με καυτό σιρόπι καυτό ή το ανάποδο.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ: 2 πορτοκάλια, 5 αυγά, 300 γρ. ζάχαρη, 300 ml σπορέλαιο, 380 γρ. σιμιγδάλι, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 βανίλια.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 500ml νερό, 300γρ. ζάχαρη, 2-3 καρφάκια γαρύφαλλο, 1 ξυλάκι κανέλας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε ολόκληρα, μαζί με τη φλούδα τους να βράσουν σε αρκετό νερό, για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη φλούδα τους. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί ντυμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, και το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε τη ζεστή πορτοκαλόπιτα με κρύο σιρόπι, αφού πρώτα την κόψουμε σε κομμάτια για να σιροπιάσει καλύτερα.
εμφάνιση σχολίων