0
1
σχόλια
372
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Οι άνθρωποι αναζητούν το φανταστικό καθώς είναι η τελευταία μεγάλη τους ελπίδα»

DOCTV.GR
2 Σεπτεμβρίου 2019
«Ο λόγος που δεν έβλεπα τα πράγματα όπως ήταν, ήταν πως δεν το ‘θελα – επειδή δεν μπορούσα να τα αγαπήσω έτσι όπως ήταν.

Όμως, η πρόκληση δεν ήταν να τα βελτιώνεις στο μυαλό σου, αλλά να βλέπεις κάθε ανθρώπινη αδυναμία – την κακία, το έγκλημα, την αρρώστια, το φθόνο, την αδηφαγία, την επιβίωση χάρη στο θάνατο των άλλων.

Αρχίζεις από κει. Από το γεγονός ότι οι άνθρωποι εν γένει είναι γεμάτοι αποστροφή και τους κοστίζει να κοιτούν ο ένας τον άλλον. Ως επί το πλείστον θέλουν να τους αφήνουν στην ησυχία τους.

Και αναζητούν το φανταστικό, το ανύπαρχτο, όπως έναν θαμμένο θησαυρό κι ακόμα πιο πολύ, καθώς το φανταστικό είναι η τελευταία μεγάλη τους ελπίδα, γιατί μπορούν τότε ν' αμφιβάλλουν για το αν ό, τι ξέρουν για τον εαυτό τους αληθεύει».


Απόσπασμα από το βιβλίο του Σωλ Μπέλοου, Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς, Εκδοσεις Καστανιώτης. Το μυθιστόρημα Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς, χάρισε στον συγγραφέα του, Σωλ Μπέλοου, το πρώτο του Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, κι αργότερα το Βραβείο Νόμπελ. Ο Φίλιπ Ροθ, είπε για το τον Μπέλοου με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο, πως «είναι μια φωνή συνάμα αχαλίνωτη και ευφυής, ασυγκράτητη και εντούτοις πάντα τόσο οξυδερκής, ώστε να ζυγιάζει λογικά τα πράγματα». O Σωλ Mπέλοου (10 Ιουνίου 1915 – 5 Απριλίου 2005) ήταν Καναδός λογοτέχνης, τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1976. Είναι ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει τρεις φορές το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για έργο μυθοπλασίας. Καταγόταν από οικογένεια Εβραίων της Λιθουανίας. Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία. Σε όλη του ζωή συνδύασε την πανεπιστημιακή καριέρα με τη λογοτεχνική παραγωγή. Έζησε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη. Εκεί άρχισε να γράφει το τρίτο μυθιστόρημά του Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς (1953) με το οποίο απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά. Ακολούθησαν άλλες δύο με τα μυθιστορήματα Χέρ­­τσογκ (1964) και Ο πλανήτης του κυρίου Σάμλερ (1970), ενώ για Το δώρο του Χούμπολντ (1975) απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ. Το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την κατανόηση του ανθρώπου και τη λεπτεπίλεπτη ανάλυση του σύγχρονου πολιτισμού που συνυπάρχουν στο έργο του». Το 1990 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Εθνικού Ιδρύματος Βιβλίου των ΗΠΑ για τη διακεκριμένη προσφορά του στα αμερικανικά γράμματα.
 
εμφάνιση σχολίων