Κάνοντας πράγματα που μας αρέσουν, μπορούμε να πολεμήσουμε την κατάθλιψη
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Οκτωβρίου 2016
Όλες αυτές οι δραστηριότητες που αγαπάμε, όταν μπουν κάτω από την ψυχοθεραπευτική ομπρέλα, ονομάζονται «ενεργοποίηση συμπεριφοράς». Και η έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Lancet, υποστηρίζει ότι αυτή η θεραπεία λειτουργεί το ίδιο καλά με άλλες γνωστές και δοκιμασμένες θεραπείες, όπως η Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT).
«Τα καταθλιπτικά άτομα συχνά σκέφτονται ότι η διάθεσή τους είναι πεσμένη όλη την ώρα, όμως στην πραγματικότητα η διάθεσή τους ανεβοκατεβαίνει, ανάλογα με το τι κάνουν», υποστηρίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Exeter. «Όταν σταματάμε να κάνουμε πράγματα που μας κοινωνικοποιούν και κλεινόμαστε στον εαυτό μας, αυτό μας οδηγεί στην κατάθλιψη». Στην «ενεργοποίηση συμπεριφοράς» οι άνθρωποι με κατάθλιψη ενθαρρύνονται να ενισχύσουν τις δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τη διάθεσή τους.
Το πείραμα μιλάει από μόνο του: Στην έρευνα συμμετείχαν 440 άτομα με κατάθλιψη που ακολούθησαν είτε την «ενεργοποίηση συμπεριφοράς», είτε την CBT. Μετά από ένα χρόνο, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Δύο στους τρεις ανθρώπους κάθε ομάδας, ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά 50%. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντς η ενεργοποίηση συμπεριφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα επίπεδα της κατάθλιψης. Δεν είναι όμως κατάλληλη για άτομα με αυτοκτονικές τάσεις.
Φυσικά δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε πανάκεια ή εγγυημένη επιτυχία. Το αν θα έχει αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από εμάς αλλά και την καλή συνεργασία θεραπευτή και θεραπευόμενου.
εμφάνιση σχολίων