Συστήνουμε τον επιδραστικό συγγραφέα, με αφορμή την άφιξή του στην Ελλάδα για μια συζήτηση στη Στέγη
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
8 Μαρτίου 2016
Έτσι έχει κερδίσει το παρατσούκλι του παρανοϊκού Σαμάνου της αμερικανικής λογοτεχνίας από την εφημερίδα N.Υ. Times, αν και ο ίδιος δεν το δέχεται, αποδίδοντας τα στοιχεία που βγήκαν αληθινά στην τάση του να είναι περισσότερο παρατηρητικός παρά ομιλητικός. Μάλιστα, για κάποια χρόνια στην αρχή της καριέρας του, όταν τον πλησίαζε κάποιος δημοσιογράφος, αντί να κάνει οποιονδήποτε διάλογο μαζί του, του έδινε την κάρτα του. Η κάρτα έγραφε: «Δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό».
Ο Ντον Ντελίλο είναι δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και διηγηματογράφος. Έχει τιμηθεί με το National Book Award (1985) και τα έργα του έχουν καλύψει μεγάλο θεματικό εύρος: από τον πυρηνικό και τον ψυχρό πόλεμο, τον αθλητισμό, τη γλώσσα, τις τέχνες, τα μαθηματικά και την ψηφιακή εποχή, μέχρι την παγκόσμια τρομοκρατία.
Σε ηλικία 35 ετών, έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα. Αν και πολλές φορές δηλώνει σε συνεντεύξεις του πως καλά θα ήταν να είχε αρχίσει νωρίτερα, ουσιαστικά μάλλον δεν αισθάνεται πως έχασε ιδιαίτερα χρόνο. Διότι αφενός, δεν είχε τη φιλοδοξία και αφετέρου, δεν είχε -όπως λέει ο ίδιος- την αίσθηση του τι χρειάζεται κανείς για να είναι σοβαρός συγγραφέας. Ξεκίνησε να γράφει από πολύ νέος, όταν δούλευε σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων και οι νεκρές ώρες ήταν πολλές. Οι ιδέες μέσα στο κεφάλι του ήταν επίσης πολλές. Πάνω σε χαρτί μόνο λίγες. Σε μια πολύ μεταγενέστερη προσπάθεια να τα βάλει κάτω, διάβασε τα γραπτά του και σκέφτηκε πως ίσως βρήκε τον δρόμο του: «Ίσως τελικά αυτό να είμαι. Συγγραφέας».
Το 1978 μια υποτροφία από το Guggenheim τον φέρνει στην Ελλάδα. Ο ίδιος επέλεξε αυτή τη χώρα ως ιδανικό φόντο για την ιδέα του βιβλίου που έγραφε τότε, αλλά και διότι είχε τη διάθεση να ζήσει εδώ για λίγο καιρό. Αυτό που τον γοήτευσε περισσότερο ήταν το ελληνικό αλφάβητο, το οποίο θεωρεί μια διαφορετική μορφή τέχνης από μόνο του. Το ελληνικό αλφάβητο τον βοήθησε να αντιληφθεί διαφορετικά την ομορφιά των λέξεων επάνω στις σελίδες. Πιο σφαιρικά και ουσιαστικά. Ο Ντελίλο έμεινε στην Ελλάδα για τρία χρόνια. Στοιχεία της διαμονής του, που του έμειναν έντονα στο νου (όπως η δράση της 17 Νοέμβρη), αποτυπώνονται σε δύο από τα βιβλία του.
Info: Ο Ντον Ντελίλο στη Στέγη. Μία συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη. 16 Μαρτίου, 19:00, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, Είσοδος ελεύθερη.
εμφάνιση σχολίων