Συμβουλές και ψυχολογική ενίσχυση για όσους ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Από τον Δημήτρη Μωυσίδη
DOC TV
4 Μαΐου 2015
2. Μην είσαι υπερόπτης. Το ότι έχεις εμπειρία, πτυχία, skills κ.τ.λ. μετράει αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν θα σε παρακαλάει κανείς για δουλειά εδώ. Θα σε περάσουν από χίλια κόσκινα μέχρι να σιγουρευτούν ότι τους κάνεις. For fuck’s sake, εδώ δεν πήρα μια δουλειά επειδή δεν ταίριαζα με τον social χαρακτήρα της ομάδας-παρέας! Δεν θα βρεις αμέσως δουλειά επειδή είσαι καλός. Μακάρι να βρεις γρήγορα, γιατί σίγουρα θα βρείς, αλλά θέλει χρόνο.
3. Μην επηρεάζεις τους γύρω σου. Υπάρχουν πρόσωπα που σίγουρα σε νοιάζονται και σε αγαπούν και έχουν μια συμβουλή να σου δώσουν. Μην τους ταράζεις με την γκρίνια σου και τη μίρλα σου. Δεν σου φταίνε σε τίποτα. Χαλάρωσε και όλα θα πάνε καλά.
4. Σταμάτα να λυπάσαι τον εαυτό σου! Όταν πάνε καλά τα πράγματα είσαι γαμάτος και όταν πάνε σκατά είσαι άχρηστος; Δεν είναι στη ζωή τίποτα άσπρο ή μαύρο. Δεν πήρες μια δουλειά; Οκ, ξέσπασε για μια ώρα αλλά μετά σύνελθε και προχώρα. Δεν υπάρχει καμία επουράνια δύναμη που σε χαντακώνει ή σε εξυψώνει όσο και αν χτυπιέσαι και όλα είναι μέσα στο μυαλό σου και θέμα επιλογής: θα επιλέξεις να είσαι αγχωμένος και στεναχωρημένος χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ή θα αρπάξεις τη μέρα από τα μαλλιά και θα κάνεις το καλύτερο δυνατό που μπορείς; Αν κάνεις το καλύτερο που μπορείς, είναι αδύνατο να αποτύχεις!
5. Μην αφήνεις τους recruiters να κάνουν παιχνίδι. Αποκλείεται να ξέρουν περισσότερα από σένα για το αντικείμενο εργασίας σου, οπότε μην τους αφήνεις να σε ψαρώνουν και μη χάνεις πολύτιμο χρόνο και φαιά ουσία. Κατευθείαν στο ψητό: «Έχεις καμιά δουλειά ή τζάμπα μιλάμε; Δώσε μου λεπτομέρειες για τη δουλειά αλλιώς δεν έχει νόημα». Ο χρόνος είναι χρήμα για να τον σπαταλάς σε ανούσιες συνομιλίες με τον κάθε άσχετο, αλλά προσοχή: ένας, δυο όντως θα έχουν κάτι καλό, οπότε άκουσέ τους, κυνήγα τους και φέρσου τους με αγάπη και proderm.
6. Be prepared. Για τα πάντα. Από το να δώσεις ψυχομετρικά τεστ, να περάσεις assessment days, να σε κοσκινίσουν ψυχολόγοι, μέχρι το να πας σε μια συνέντευξη, να τα πας τέλεια, να μιλήσετε μέχρι και για μισθό και μετά από 5 εβδομάδες βασανιστικής αναμονής να σου πουν ότι τελικά δεν υπάρχει budget για να σε προσλάβουν (true story). Γενικά είναι μια πολύπλοκη και ολίγον υπερβολική διαδικασία το recruitment, κατά τη γνώμη μου, κυρίως για να δικαιολογήσει την ύπαρξη και να δώσει ένα νόημα σε πολλά HR departments εταιρειών. Μεγάλο και πονεμένο θέμα.
7. ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ.
…Good luck
Ο Δημήτρης Μωυσίδης είναι Έλληνας μπλόγκερ. Mένει στο Σάρεϊ της Αγγλίας.
εμφάνιση σχολίων