Ποια ήταν η γυναίκα που κάποιοι υποστηρίζουν ότι της ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης
DOC TV
21 Ιανουαρίου 2015
1. Η Ολυμπιάδα ήταν πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, κόρη του βασιλιά Νεοπτόλεμου B', σύζυγος του βασιλιά Φιλίππου Β' και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Μακεδόνων.
2. Γεννήθηκε στην Αρχαία Πασσαρώνα (Ήπειρος) το 373 π.Χ. και δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό στην Πύδνα, με εντολή του Κάσσανδρου, το 316 π.Χ.
3. Το όνομά της, σύμφωνα με τον ιστορικό W. Heckel, ήταν Πολυξένη όταν ήταν παιδί, Μυρτάλη όταν παντρεύτηκε, και αργότερα μετονομάστηκε Ολυμπιάδα, ύστερα από τη νίκη του Φίλιππου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.Χ.
4. Από τα παιδικά της χρόνια έτυχε ιδιαίτερης μόρφωσης, πέρα από απλή μάθηση και γραφή. Έμαθε τα ιερατικά μυστικά στο Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο υπηρέτησε για χρόνια, και ήταν ιέρεια των Καβείριων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Φίλιππο Β'.
5. Εξασκούσε γοητεία με την ομορφιά της, τη μόρφωση και τη σοβαρότητά της, αν και ο Πλούταρχος, ο οποίος έζησε πολλούς αιώνες αργότερα, τη χαρακτήριζε κακότροπη και ζηλιάρα. Επίσης, αναφέρει ότι εμφανιζόταν με εξημερωμένα φίδια.
6. Θυσίαζε πολλά για την ακόρεστη φιλαρχία της, εκτός από τη ζωή ή τη φήμη του γιου της Αλέξανδρου, τον οποίο αγαπούσε παθολογικά.
7. Ο Φίλιππος της εμπιστευόταν τη διακυβέρνηση του κράτους όταν απουσίαζε στις συχνές και μακρόχρονες εκστρατείες του, αφού η Ολυμπιάδα είχε ηγεμονικά χαρίσματα. Μετά τον θάνατο του αδελφού της, Αλέξανδρου, εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο, όπου ανέπτυξε πολιτική δράση ιστορικής σημασίας. Κυβέρνησε δε τον τόπο επί δεκατρία ολόκληρα χρόνια, έως το 317 π.Χ.
8. Η απροσδόκητη και θλιβερή αγγελία του θανάτου του γιου της Αλέξανδρου ΙΙΙ, το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, τη συνέτριψε.
9. Δεν θέλησε ποτέ να δεχτεί πως ο Αλέξανδρος πέθανε από φυσιολογικό θάνατο και θρηνούσε ακόμα που μάθαινε ότι έμενε άταφος στη Βαβυλώνα επί δύο χρόνια, εξαιτίας των άγριων αγώνων διαδοχής των στρατηγών του.
10. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα οστά της ηλικιωμένης που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης ανήκουν στην Ολυμπιάδα, τονίζουν πως είναι: «Η μόνη γυναίκα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξη του Λέοντα στην κορυφή του λόφου, αφού ήταν δύο φορές αρχηγός στρατού, μια των Μολοσσών και μια των Μακεδόνων λόγω του γάμου της με τον Φίλιππο Β'».
εμφάνιση σχολίων