0
2
σχόλια
301
λέξεις
210

Μια συζήτηση προκύπτει από το κόψιμο της 20μετρης μπουκαμβίλιας των Αθηνών. Το θέμα του πολιτισμού

DOC TV
19 Νοεμβρίου 2014
Εδώ και λίγες μέρες, η μπουκαμβίλια-αξιοθέατο της οδού Μητροπόλεως δεν υπάρχει πια. Το σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου αλλά και ολόκληρου του δρόμου κόπηκε έπειτα από 16 χρόνια ζωής. Η γιγαντιαία μπουκαμβίλια σκέπαζε από πάνω μέχρι κάτω το ξενοδοχείο Metropolis. Είχε γίνει τουριστική καρτ-ποστάλ. Η εξαφάνισή της προκάλεσε απανωτές διαμαρτυρίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με κατηγορίες ενώ πολίτες πήγαν από μόνοι τους να ζητήσουν τον λόγο που χάθηκε μέσα σε λίγες ώρες αυτό το φυσικό στολίδι της πόλης.

Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου δηλώνουν επισήμως στα μέσα και στη σελίδα του στο facebook ότι αναγκάστηκαν να κόψουν την μπουκαμβίλια καθώς τους το 
επέβαλε ο μηχανικός τους, επειδή υπήρχε κίνδυνος όχι μόνο να αποκολληθεί το φυτό αλλά και γιατί το κτίριο, όπως και το διπλανό που ο Δήμος Αθηναίων προορίζει για Μουσείο Μαρία Κάλλας, ήταν πιθανόν να εμφανίσει προβλήματα στατικότητας.

Δηλώνουν επίσης ότι η μπουκαμβίλια έφυγε, όμως τη θέση της θα πάρει μια άλλη, που θα φυτευτεί με πιο σωστό τρόπο. Επώνυμες μαρτυρίες πολιτών λένε πως όταν διαμαρτυρήθηκαν προσωπικά λέγοντας στον ιδιοκτήτη ότι καταστρέφει ένα κομμάτι της Αθήνας, εκείνος αποκρίθηκε, την ώρα της κοπής, ότι του χαλάει τα μαρμάρινα σκαλιά και υποστηρίζουν ότι «ο πόνος τον έπιασε» αργότερα, μετά την έκθεση στα social media.

Μέσα από το συμβάν προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τον πολιτισμό της πόλης. Είχε δικαίωμα να το κάνει αυτό χωρίς την άδεια του δήμου; Και αν ήταν τόσο επικίνδυνη η μπουκαμβίλια, τότε γιατί στεκόταν εκεί τόσα χρόνια; Πολεοδομία και Δήμος υπάρχουν πουθενά να πάρουν θέση; Και τέλος πάντων, όταν ένα φυτό μεγαλώνει πάνω στο αθηναϊκό πεζοδρόμιο και επεκτείνεται -έστω και με τη βοήθειά σου- πάνω στην επιχείρησή σου, έχεις το δικαίωμα να το κόψεις;

Σε κάθε μεριά του νομίσματος, η διατήρηση της λιγοστής φύσης αυτής της τσιμεντένιας πόλης λέγεται πολιτισμός.

εμφάνιση σχολίων