0
1
σχόλια
452
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Απεριόριστες διακοπές για χάρη της εταιρείας. Τελικά ο ελεύθερος χρόνος αυξάνει την παραγωγικότητα και τα κέρδη;

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Οκτωβρίου 2014
«Πάρτε όση άδεια θέλετε». Ο ιδιοκτήτης της Virgin, Richard Branson, αποφάσισε να δώσει στους εργαζομένους του όσες διακοπές θέλουν, όποτε θέλουν, αρκεί να φέρνουν πρώτα εις πέρας τη δουλειά τους. Και όλα αυτά για χάρη της παραγωγικότητας.

Από τη βιομηχανική εποχή ξέραμε ότι ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε χρήματα είναι το να ανταλλάξουμε τον χρόνο μας με αυτά. Ένα 8ωρο δηλαδή έναντι μισθού. Πλέον γεννιέται μια νέα θεωρία και πολλές εταιρείες αλλάζουν τις σχέσεις ωραρίου και εργαζομένων. Ο Branson δεν είναι ο πρωτοπόρος του εγχειρήματος. Έχοντας ως δεδομένο το «όταν οι εργαζόμενοι παίρνουν πίσω τον χρόνο τους, βγάζουν περισσότερα χρήματα για την επιχείρηση», η εταιρεία WL Gore Inc δίνει στους υπαλλήλους της απεριόριστες διακοπές από το 1960. Η Semco είναι άλλο ένα παράδειγμα τέτοιας εταιρείας. Άρχισε να κατασκευάζει αντλίες το 1951 και το 1981 μετατράπηκε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τις απεριόριστες διακοπές σε μια μακρά λίστα πραγμάτων που φέρνουν λίγο περισσότερη ελευθερία στον εργασιακό χώρο. Το 1981, άξιζε 4.000.000 δολάρια. Σήμερα είναι μια εταιρεία τού 1.000.000.000 δολ.

Γιατί να ταυτιστεί κάποιος σήμερα με το σύστημα των ελεύθερων αδειών, όταν ένα άλλο σύστημα είναι σε ισχύ εδώ και 170 χρόνια και λειτουργεί φαινομενικά μια χαρά; Επειδή ήταν μια κακή ιδέα από την αρχή και με τη σημερινή εργατική δύναμη να μην έχει μεγαλώσει στη σκιά της βιομηχανικής επανάστασης, αυτή η ιδέα φαίνεται ακόμα χειρότερη, όπως υποστηρίζει το Inc. Άλλωστε, πόσοι άνθρωποι κάτω των 40 ετών μπορούν να ταυτιστούν με ένα σύστημα που θέλει, βρέξει-χιονίσει, να δουλεύουμε 8 ώρες την ημέρα, όταν το αποτέλεσμα -το οποίο είναι αυτό που μετράει σε τελική ανάλυση- μπορεί να επιτευχθεί και σε λιγότερες ώρες ή με ένα χρονοδιάγραμμα κομμένο και ραμμένο περισσότερο στα δικά μας μέτρα; Μα κυρίως διότι η επιστροφή του χρόνου στους εργαζόμενους αλλά και η επιστροφή της ανθρωπιάς στον χώρο μιας εργασίας που δεν θέλει συμπεριφορά στρατιώτη αλλά συμμέτοχου, έχει οφέλη για εταιρεία, υπαλλήλους και εργοδότες.

Υπάρχουν φυσικά και οι αμφιβολίες. Όταν μια εταιρεία δίνει στους υπαλλήλους της απεριόριστο χρόνο διακοπών, δεν χρειάζεται να τους πληρώσει για τις ημέρες που απουσιάζουν. Επίσης η είδηση των απεριόριστων διακοπών σε μια τεράστια εταιρεία όπως η Virgin, φυσικά κάνει τον γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: δωρεάν διαφήμιση. Υπάρχουν βέβαια και σκέψεις για το αν οι απεριόριστες διακοπές θα χρησιμοποιηθούν ή όχι: δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η έλλειψη μιας επίσημης πολιτικής σχετικά με τις άδειες μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται πιο πιεσμένοι, οπότε να θέλουν λιγότερες διακοπές αντί για περισσότερες. Και εδώ που τα λέμε, πόσο πιθανό είναι να φέρει κανείς εις πέρας ένα project μεγάλης εταιρείας, το οποίο μάλλον απαιτεί περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθεί απ' όσο το οκτάωρο 9-5;

εμφάνιση σχολίων