Ο νονός του έκστασι, Αλεξάντερ Σούλγκιν, έφυγε. Βλέπουμε τη ζωή και το έργο του στο ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ Dirty Minds
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
5 Ιουνίου 2014
Το MDMA είχε προηγουμένως συντεθεί και κατοχυρωθεί από τη φαρμακευτική εταιρεία Merck, όμως δεν είχε διερευνηθεί πλήρως η δράση του στους ανθρώπους. Τότε ο Σούλγκιν αποφάσισε να κάνει δοκιμές σε ανθρώπους, ξεκινώντας από τον εαυτό του. Έτσι δοκίμαζε τα σκευάσματα που έφτιαχνε μόνος του αλλά και με φίλους, τους οποίους καλούσε σε βραδιές που τις ονόμαζε «συναντήσεις γευσιγνωσίας».
Παρουσίασε την τελική εκδοχή της συνταγής του σε έναν ψυχολόγο από το Όκλαντ, τον Λέο Ζεφ. Εκεί γνώρισε και μια θεραπεύτρια, την οποία αργότερα παντρεύτηκε και συνέχισαν μαζί τις δοκιμές για την επίδραση των ουσιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ο Λέο Ζεφ χρησιμοποίησε μικρές δόσεις του MDMA ως βοήθημα στη λογοθεραπεία με καλά αποτελέσματα κι έτσι στη συνέχεια το προώθησε σε ψυχολόγους σε όλη τη χώρα. Μερικοί ενθουσιάστηκαν τόσο από τα αποτελέσματά του (το ντοκιμαντέρ αναφέρει πως μέσα σε έξι μόνο ώρες μπορεί να συμπεριληφθεί ένα ολόκληρο έτος θεραπείας), ώστε άρχισαν να το αποκαλούν «πενικιλίνη για την ψυχή».
Το ecstasy απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1985, διότι η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών έκρινε πως δεν είχε καμία ιατρική χρήση. Ακολούθησαν και άλλες χώρες και σύντομα το ecstasy έγινε παράνομο στα περισσότερα μέρη της Γης.
Η ιστορία και το έργο του Αλεξάντερ Σούλγκιν και το ενδιαφέρον ταξίδι του έκστασι παρουσιάζονται στο βιογραφικό ντοκιμαντέρ Dirty Pictures του Etienne Sauret.
εμφάνιση σχολίων