1
1
σχόλια
270
λέξεις
TECH

Το Google maps μάς πάει στον βυθό για να εξερευνήσουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
26 Αυγούστου 2014
Μπορούμε πλέον να καταδυθούμε στον κόσμο των κοραλλιών χωρίς να αφήσουμε την οθόνη του υπολογιστή μας; Πάνω από 400.000 πανοραμικές φωτογραφίες κοραλλιογενών υφάλων από όλο τον κόσμο συλλέχτηκαν από την οργάνωση Catlin Seaview Survey, η οποία ερευνά και καταγράφει την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η οργάνωση απαθανάτισε μερικούς από τους πιο όμορφους κοραλλιογενείς υφάλους στον κόσμο και σύντομα θα μπορούμε κι εμείς να τους γνωρίσουμε μέσα από φωτογραφίες 360 μοιρών υψηλής ευκρίνειας που θα βρούμε στο Google maps. Οι δύτες χρησιμοποιούν μικρά μηχανοκίνητα οχήματα για να ταξιδέψουν στον πυθμένα του ωκεανού, με κάμερες δεμένες στα κεφάλια τους. Αυτές οι κάμερες είναι ίδιο μοντέλο με εκείνες που χρησιμοποιούνται για το Google Street View. Η λήψη των φωτογραφιών άρχισε 150 χιλιόμετρα από το Great Barrier Reef, τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του κόσμου που βρίσκεται στην Αυστραλία, και επεκτάθηκε σε τοποθεσίες όπως οι Βερμούδες, οι Φιλιππίνες και τα υποβρύχια βουνά των νησιών Γκαλαπάγκος.

Η χρηματοδότηση γίνεται και από το Google, μεταξύ άλλων οργανώσεων, ενώ σκοπός του αρχείου αυτού είναι όχι μόνο να καταγράψει αλλά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τη διατήρησή τους. Κάπως έτσι μπορούμε να καταδυθούμε κι εμείς βουλιάζοντας στην μπανιέρα μας με το smartphone στο χέρι.

Η Catlin Seaview Survey ισχυρίζεται ότι η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η αλιεία έχουν καταστρέψει πάνω από το 40% των κοραλλιογενών υφάλων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η επιστημονική κοινότητα προβλέπει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί επηρεάζοντας πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω του τουρισμού αλλά και της τροφής.




 
εμφάνιση σχολίων