Το 1957 το κυνήγι των μαγισσών στο Χόλιγουντ κορυφώνεται με την καταδίκη του Μίλερ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΡΙΟΣ
17 Οκτωβρίου 2022
Στις 31 Μαΐου 1957 καταδικάζεται για περιφρόνηση του Κογκρέσου ο 41χρονος τότε Άρθουρ Μίλερ, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο καταξιωμένους αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς (Ο θάνατος του Εμποράκου, 1949) και σύζυγος της Μέριλιν Μονρόε. Η καταδίκη του έρχεται τρία χρόνια μετά τη στέρηση του διαβατηρίου του, στο πλαίσιο του κυνηγιού μαγισσών της Επιτροπής Αντι-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων, επειδή αρνήθηκε να δώσει ονόματα υπόπτων για κομμουνιστική δράση στις Η.Π.Α. Ο Μίλερ παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με το πλήρως αποδυναμωμένο Αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο Μακαρθισμός και η Επιτροπή Αντι-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων είχαν από το 1947 στρέψει την προσοχή τους στις τέχνες και ειδικότερα στο Χόλιγουντ. Μια ομάδα σεναριογράφων, σκηνοθετών και ηθοποιών, που έγινε γνωστή ως «οι δέκα του Χόλιγουντ», καταδικάστηκαν ο ένας μετά τον άλλο για προσβολή του Κογκρέσου, όταν αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στα πολιτικά τους πιστεύω.
Τα ονόματά τους μπήκαν στη Μαύρη Λίστα και μαζί με περίπου άλλους 320 ανθρώπους βρέθηκαν αποκλεισμένοι από τα μεγάλα στούντιο για τα επόμενα δέκα χρόνια λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής τους στο κομουνιστικό κόμμα. Κάποιοι φυλακίστηκαν και μερικοί είδαν τις καριέρες τους να καταστρέφονται ολοσχερώς.
Κάποιοι, με πιο γνωστό τον Ελία Καζάν, κατέδωσαν τους συναδέλφους τους και ενώ συνέχισαν την καριέρα τους κανονικά, το στίγμα τούς ακολούθησε μέχρι τέλους.
Στις 7 Αυγούστου 1958, μετά από δύο χρόνια δικαστικής περιπέτειας, το εφετείο της Ουάσινγκτον απέρριψε την καταδίκη του Άρθουρ Μίλερ και σταδιακά, καθώς οι εφέσεις δικαιώνονταν, η επιρροή της Επιτροπής αποδυναμώθηκε, μέχρι που καταργήθηκε πλήρως το 1975.
Η Μέριλιν Μονρόε μιλάει στον Τύπο σχετικά με το θέμα
εμφάνιση σχολίων