0
6
σχόλια
560
λέξεις
CULTURE

Η παγκόσμια τάση κάνει τα βιβλία να ξεφυτρώνουν παντού, με ευφάνταστους και αλληλέγγυους τρόπους

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
31 Μαΐου 2013
Σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο γίνονται μεγάλες περικοπές στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Κάποιες σώζονται, άλλες κλείνουν. Η κρίση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αγορές νέων βιβλίων, καθώς δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τα βασικά ενός νοικοκυριού. Η ανταλλαγή μεταξύ φίλων χέρι με χέρι κάποια στιγμή εξαντλείται κι αυτή. Όπως και τα οικονομικά παζάρια αγοράς βιβλίων.

Κι έτσι ξεφυτρώνουν οι Pop up βιβλιοθήκες. Λίγο από ανάγκη, λίγο από αλληλεγγύη και με πολύ σουρεαλιστικό αυτοσχεδιασμό. Τηλεφωνικοί θάλαμοι, παλιά κοντέινερ, αυτοσχέδια σπιτάκια στην άκρη του δρόμου, στάσεις ΜΜΜ, γίνονται δωρεάν ανταλλακτικές βιβλιοθήκες. Μερικές ταξιδεύουν από γειτονιά σε γειτονιά, δίνοντας τη δυνατότητα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές να ανακαλύψουν νέους λογοτεχνικούς κόσμους. Άλλες ξεφυτρώνουν σε πιο πολυσύχναστα μέρη. Κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά, γίνονται ένα με το σκηνικό της πόλης ή αποτελούν διαδραστικά έργα τέχνης και επαναπροσδιορίζουν την ελευθερία μας μέσα στον αστικό χώρο.

Στο Τόκιο, μια βιβλιοθήκη ξεφύτρωσε μέσα στον πολυσύχναστο σταθμό Nezu του μετρό. Σε σχήμα παλιών βαγονιών τρένου, φιλοξενεί μέσα της βιβλία, για να μη βαριούνται οι ταξιδιώτες καθώς μετράνε τις στάσεις μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Η βιβλιοθήκη είναι αφύλαχτη, όμως οι ιάπωνες έχουν μια ισχυρή τάση του καθήκοντος να τα επιστρέψουν. Έτσι η βιβλιοθήκη εξαπλώνει εκτός από τη γνώση και τη λογοτεχνία, και το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της τιμιότητας.


Η ανοιχτή βιβλιοθήκη στο βέλγικο αμπελώνα αποτελεί διαδραστικό και χρηστικό έργο τέχνης. Είναι δημιουργία του ιταλού Massimo Bartolini, ονομάζεται Bookyard και αποτελεί μέρος του TRACK art festival. Οι επισκέπτες μπορούν να δανειστούν, να αγοράσουν, αλλά και να ανταλλάξουν βιβλία από δεύτερο χέρι και να τα διαβάσουν με θέα τον αμπελώνα ή να τα πάρουν σπίτι τους.

Ένα εγκαταλειμμένο κατάστημα Walmart στο Μακάλεν του Τέξας μετατράπηκε στη μεγαλύτερη ενιαία βιβλιοθήκη στην ιστορία της χώρας, κερδίζοντας και διεθνές βραβείο σχεδιασμού.

Η Open Air Βιβλιοθήκη στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας δεν απαιτεί κάρτα μέλους. Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται καν να επιστραφεί το ίδιο βιβλίο που δανειστήκαμε, αφού η αντικατάσταση με κάποιο άλλο που δε χρειαζόμαστε πια είναι εξίσου καλή. Η Open Air βιβλιοθήκη εξυπηρετεί την κοινότητα δωρεάν. Τα ράφια είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε, 24 ώρες την ημέρα. Για τη δημιουργία της, οι κάτοικοι της γειτονιάς μάζεψαν βιβλία συμμετοχικά, ενώ το κτίριο κατασκευάστηκε με προκατασκευασμένα κομμάτια από άλλο κτίριο που κατεδαφίστηκε.

Η ποικιλία ξεπερνά τη φαντασία: Στο Cape Town μια ζηλευτή βιβλιοθήκη ξεφύτρωσε μέσα σε έναν κλειστό χώρο γεώτρησης, ενώ μια κινητή βιβλιοθήκη αφιερωμένη στα παιδικά βιβλία φέρει το όνομα BiebBus και λειτουργεί μέσα σε ένα κοντέινερ με ρόδες στην Ολλανδία. Μια άλλη αντίστοιχη, αλλά με βιβλία για όλες τις ηλικίες, βρίσκεται στη Χιλή και στεγάζεται μέσα σε ένα παλιό τρένο. Στη Βρετανία, η μικρότερη ανταλλακτική βιβλιοθήκη της χώρας στεγάζεται μέσα σε έναν κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο, ενώ η Νέα Υόρκη ακολούθησε τη βρετανική τάση και έφτιαξε μια αντίστοιχη -φυσικά με νεοϋορκέζικη αισθητική.

Η μοιρασιά των βιβλίων δε γνωρίζει όρια. Ένας κύριος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας είχε την ιδέα να διαθέσει μια κινητή βιβλιοθήκη πάνω σε ποδήλατο, με σκοπό να εξασφαλίσει πως οι άστεγοι θα έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Οι Biciclotecas έγιναν ανεξάρτητο κίνημα που εξαπλώνεται.

Στην Ελλάδα, η κινητή βιβλιοθήκη της Στέγης ταξιδεύει και μεταφέρει τα βιβλία της και σε απομακρυσμένες περιοχές. Μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα σχετικά με αυτήν εδώ.

Επίσης αν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μια μικρή ανταλλακτική βιβλιοθήκη σε κάποια γωνιά του δρόμου στη γειτονιά μας, δύο έμπειροι βιβλιοθηκάριοι του δρόμου μας δείχνουν τον τρόπο.

Βάλτε μας ιδέες.
 
εμφάνιση σχολίων