Μια ομάδα γιαπωνέζων επιστημόνων διαβάζει όσα ονειρεύονται εκείνοι που κοιμούνται
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Απριλίου 2013
Οι ερευνητές ξυπνούσαν τους συμμετέχοντες όποτε εντόπιζαν τα κύματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα πρώτα στάδια του ύπνου, τους ζητούσαν να διηγηθούν το όνειρο που μόλις είχαν δει και στη συνέχεια τους άφηναν να πάνε πάλι για ύπνο, με σκοπό να τους ξανα-ξυπνήσουν. Κάθε συμμετέχων έβλεπε περίπου 6-7 όνειρα την ώρα. Και με αυτή την -κάπως βασανιστική- μέθοδο, οι επιστήμονες μάζεψαν 200 περίπου όνειρα από τον καθένα.
Στη συνέχεια ο Kamitani και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων, που ονομάζεται WordNet, για να εξαγάγουν λέξεις-κλειδιά από τις αναφορές των συμμετεχόντων. Συγκέντρωσαν 20 κατηγορίες -όπως οι «αυτοκίνητο», «άνδρας», «γυναίκα» και «υπολογιστής»- που εμφανίστηκαν πιο συχνά στα όνειρα. «Χτίσαμε ένα μοντέλο για να προβλέπουμε κατά πόσο μία κατηγορία από όλες αυτές ήταν παρούσα στα όνειρα» λέει ο Kamitani.
«Αναλύοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου πριν ξυπνήσουμε τους συμμετέχοντες, μπορούμε να προβλέψουμε αν π.χ. αν ένας “άνθρωπος” υπάρχει μέσα στο όνειρο ή όχι, με ακρίβεια 75-80%». Σε παλαιότερο πείραμα το 2008, ο Kamitani και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν οπτικές εικόνες από τη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των ονείρων, δηλαδή περιγράμματα, σχήματα και χρωματικές/φωτεινές αντιθέσεις.
Πηγή: Science
εμφάνιση σχολίων