0
1
σχόλια
546
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Η εκδίκαση της υπόθεσης Βαξεβάνη γίνεται την 1η Νοεμβρίου. Από τους NY Times έως το άρθρο του Βαξεβάνη στη Guardian, τα διεθνή ΜΜΕ καλύπτουν το θέμα εκτενώς

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
1 Νοεμβρίου 2012
Με την υπόθεση Βαξεβάνη, τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ και την επακόλουθη σύλληψη του δημοσιογράφου ασχολήθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα ξένα ΜΜΕ, ακόμα κι αν πολλά ελληνικά απλά αγνόησαν την είδηση. Οι NY Times αφιέρωσαν το editorial της 29ης Οκτωβρίου στην υπόθεση αυτή, βάζοντας τίτλο «Η Ελλάδα συλλαμβάνει τον Αγγελιοφόρο». Αναφέρει την εκπληκτική ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το κατά τα άλλα δυσκίνητο ελληνικό δικαστικό σύστημα για τη σύλληψη του Βαξεβάνη, επειδή δημοσίευσε μια λίστα επιφανών πολιτών με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. «Οι έλληνες εκλεγμένοι ηγέτες χρειάζεται να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διερεύνηση πιθανών οικονομικών εγκλημάτων και λιγότερη στη δίωξη δημοσιογράφων» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Guardian από την άλλη δημοσίευσε χτες άρθρο του ίδιου του Βαξεβάνη, με τίτλο «Η Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία έγινε χυτήριο από μια ισχυρή ελίτ». Όπως γράφει ο Βαξεβάνης: «Επί 2 χρόνια η πολιτική ζωή στην Ελλάδα δηλητηριάστηκε με ονοματολόγια ανθρώπων που πιθανολογούνταν ως καταθέτες Ελβετίας. Πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί γίνονταν στα σκοτεινά δωμάτια μιας διεφθαρμένης εξουσίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Hot Doc δημοσίευσε 2059 ονόματα, χωρίς καταθέσεις ή προσωπικά στοιχεία». Σε σχέση με την προστασία προσωπικών δεδομένων, βάση της οποίας του ασκήθηκε δίωξη, γράφει: «Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες, δε γίνονται με κουκούλες. Άρα δεν είναι η ύπαρξη λογαριασμού σε τράπεζα προσωπικό δεδομένο. Αντιθέτως είναι το ποσό ή το είδος της συναλλαγής». Μιλάει επίσης για τη δικαιοσύνη: «Η μελέτη της λίστας Λαγκάρντ είναι αποκαλυπτική. Εκδότες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, όλο το σύστημα της εξουσίας εμφανίζεται να έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Και είναι στοιχεία μίας μόνο τράπεζας. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, άνθρωποι ψάχνουν για φαΐ στα σκουπίδια».

Η Telegraph αναφέρει συνδυαστικά τη δίωξη Βαξεβάνη και την απόλυση των δύο δημοσιογράφων της ΕΡΤ (Αρβανίτη - Κατσίμη) και αφού αφηγείται όλο το ιστορικό της απόκρυψης και μη αξιοποίησης της λίστας, εξηγεί ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων, «η φοροδιαφυγή κόστισε στην Ελλάδα περισσότερα από 19 δις ευρώ πέρυσι, δηλαδή το 27% του ΑΕΠ της».

Η DailyMail σε κέιμενό της σχολιάζει ότι το όλο σκηνικό θυμίζει κάτι από τη σοβιετική περίοδο, λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, και λέει ότι από τότε που οι Βρυξέλλες επέβαλαν την κυβέρνησή τους στην Ελλάδα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν το ευρώ, η «υποτιθέμενη» Δημοκρατία της Ελλάδας μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα χρεοκοπημένο απολυταρχικό καθεστώς.

Με την υπόθεση ασχολήθηκαν χτες και οι Times, που βάζουν υπότιτλο στο άρθρο τους «Η εκδίωξη ενός δημοσιογράφου είναι το τελευταίο που χρειάζεται η Αθήνα». Φιλοξενεί δηλώσεις του Βαξεβάνη, στις οποίες αναφέρει ότι έχει αποδείξεις ότι είναι κι άλλα πολιτικά πρόσωπα μπλεγμένα στο σκάνδαλο της λίστας. «Έχουμε πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον και σε άλλα δημοσιεύματα. Υπάρχουν ονόματα στη λίστα που οδηγούν σε offshore εταιρείες και συνδέονται με άλλα πρόσωπα, σχετιζόμενα ακόμα και με υπουργούς».

Η εκδίκαση της υπόθεσης Βαξεβάνη πήρε αναβολή για την 1η Νοεμβρίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητά την απόσυρση των κατηγοριών για το δημοσιογράφο, «γιατί απλά έκανε τη δουλειά του». Ο ίδιος προς υπεράσπισή του λέει: «Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που ο άλλος δε θέλει να δημοσιευτούν. Οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις», χρησιμοποιώντας τη διάσημη φράση του Τζορτζ Όργουελ.


Διαβάστε επίσης:
H δίωξη Βαξεβάνη για τη λίστα Λαγκάρντ


εμφάνιση σχολίων