Η έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας στη Γηραιά Ήπειρο ανησυχεί τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, γράφει ο Guardian
DOC TV
1 Μαΐου 2012
Καθώς οι Γερμανοί μηχανικοί ξεκίνησαν ένα απεργιακό κύμα διεκδικώντας μια μισθολογική αύξηση 6.5% και οι Ισπανοί εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους 50 πόλεων να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές, η Δ.Ο.Ε. είπε ότι η κατάσταση στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. γίνεται πιο ασταθής. «H κοινωνία γίνεται περισσότερο ανήσυχη αναφορικά με την έλλειψη αξιοπρεπούς εργασίας. Σε 57 από τις 106 χώρες, ο Δείκτης Κοινωνικής Αστάθειας αυξήθηκε το 2011 συγκριτικά με το 2010». Η αναφορά υπογραμμίζει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Υποσαχάρεια Αφρική σαν τις περιοχές που μαστίζονται περισσότερο από απεργίες και διαμαρτυρίες.
Η IG Metall, το πιο ισχυρό Γερμανικό Συνδικάτο (στο χώρο της βιομηχανίας) ανακοίνωσε ότι οι στάσεις εργασίας και οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν σε ολόκληρη τη χώρα, θα εντατικοποιούνταν μετά τον εορτασμό της πρωτομαγιάς. Εργοστάσια στη Βαυαρία και στη νότιο Γερμανία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις κινητοποιήσεις.
Στην Ισπανία, χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στις περικοπές που αποφάσισε η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Οι περικοπές, οι οποίες έγιναν περισσότερο αισθητές στους τομείς της παιδείας και της υγείας, στοχεύουν στο να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που έχει οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση και έχει οδηγήσει τα ποσοστά ανεργίας στο 25%. Μιλώντας σε μια κομματική συγκέντρωση, ο Ραχόι, που την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε μια νέα σειρά φόρων που θα ξεκινήσουν από του χρόνου, είπε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή».
Διαδηλωτές στη βορειοανατολική Βαρκελώνη, το βόρειο Μπιλμπάο, την ανατολική Βαλένθια και πολλές άλλες πόλεις κουβαλούσαν πανό στα οποία έλεγαν στον Ραχόι να μην «τα βάζει με την υγεία και την παιδεία». Τα σωματεία απηύθηναν κάλεσμα για μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις τους επόμενους μήνες, ώστε να πείσουν τον Ραχόι και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να επιβάλλουν μέτρα ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των διαδηλωτών έχει παραμείνει μικρός, αν και οι οργανωτές των διαδηλώσεων αποδίδουν τη χαμηλή προσέλευση στις βροχές του διημέρου. «Ο αριθμός των διαδηλωτών δεν είναι μεγάλος. Δεν ξέρω τι θα χρειαστεί για να ξεσηκωθούν οι πολίτες. Η αλλοτρίωση είναι τόσο κτηνώδης που οι πολίτες δεν θα ξεσηκωθούν» είπε ο Χουλιάν, ένας συνταξιούχος.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δήλωσε προβληματισμένη από τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την άνοδο των συμβάσεων περιορισμένης διάρκειας, τα οποία επηρεάζουν τις γυναίκες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. «Τέσσερα χρόνια από το ξεκίνημα της διεθνούς κρίσης, οι ανισότητες στην αγορά εργασίας γίνονται δομικές, και συνεπώς δυσκολότερο να εξαλειφθούν. Κάποιες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, κινδυνεύουν να αποκλειστούν οριστικά από την αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν να βρουν εκ νέου απασχόληση ακόμα και αν υπήρχε ανάκαμψη».
«Επιπροσθέτως, για μια αυξανόμενη μερίδα εργαζομένων οι οποίοι έχουν δουλειά, η εργασία έχει γίνει πιο επισφαλής. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αναγκαστική μερική και προσωρινή απασχόληση έχουν αυξηθεί πάνω από τα δύο τρίτα και το 50% αντίστοιχα» λέει ο οργανισμός.
εμφάνιση σχολίων